ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво09/10/2019

МИЛУНОВИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ СТРАДАЊА СРБА У ЗАПАДНОЈ КРАЈИНИ

 

БАЊАЛУКА, 9. ОКТОБАР /СРНА/ - Предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић присуствоваће сутра у Мркоњић Граду обиљежавању 24 године од страдања Срба у западној Крајини.

 

Према програму обиљежавања, у 11.30 часова биће служен парастос и положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском гробљу, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Полагање вијенаца на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату планирано је у 12.30 часова, након чега је у 12.45 часова предвиђено обраћање званичника.

Хрватска војска са јединицима такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године 13 западнокрајишких општина - Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

На том подручју муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила и са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета процјењује се на 680 милиона КМ.