ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика09/10/2019

БЈЕЛИЦА: НЕМЈЕРЉИВА ШТЕТА ОД ИСПАДА НЕБОЈШЕ ВУКАНОВИЋА

 

СОКОЛАЦ, 9. ОКТОБРА /СРНА/ - Потпредсједник Српске демократске странке /СДС/ Милован Бјелица истиче да уколико СДС жели да се врати на мјесто које му, према свим демократским мјерилима и политичкој снази, припада мора да схвати да му немјерљиву штету наносе испади попут оних које чини посланик те странке Небојша Вукановић.

 

"Када посланик са листе СДС-а напише текст оваквог наслова `Расколник и Јуда српски у мантији`, нижући као у бјеснилу најгнусније увреде на рачун патријарха Српске православне цркве /СПЦ/, па још на тако значајан јубилеј, 800 година од самосталности, ми као државотворна странка западно од Дрине морамо да реагујемо", наглашава Бјелица у саопштењу.

Он наводи да се мора показати члановима и симпатизерима СДС-а и свим грађанима Републике Српске да то није манир у којем је пристојно говорити о било коме, а камоли о највишем црквеном великодостојнику.

"Нужно је да јасно кажемо да то није став наше странке и људи у њој", истиче Бјелица.

Он каже да се као дугогодишњи члан и фукционер СДС-а ограђује од онога што је на свом блогу написао Вукановић.

"Такве бљувотине је мучно читати, а камоли понављати. То су за сладострашћем дочекали да пренесу бројни портали и новине из Федерације БиХ, радујући се нашем нејединству и нашем паду", наводи Бјелица.

Он указује да није проблем не сагласити се са нечим, износити став о оправданости додјеле признања и одликовања, већ је проблем у маниру, односно у ријечима које нису одмјерене, нити добронамјерне.

Бјелица наглашава да нису важни ни одликовани појединци, нити онај ко их је одликовао, већ СПЦ - највећа и највреднија институција, која је Србе одржала на окупу у мрачним и тешким временима и сачувала све оно чиме се данас српски народ поноси.

"Све оне традиције, сав понос и историјско памћење, писменост, све то дугујемо онима који су столовали у манастирима и црквама, који су како то рече /Матија/ Бећковић наше својеврсне пријестонице. Поштујући оне који су у тој институцији одлучили како су одлучили, не значи да смо са свим и увијек сагласни, већ да схватамо како и зашто се неке одлуке доносе", наводи Бјелица.

Он каже да СПЦ вријеме мјери другачије од обичних људи и институција - она рачуна са вјечношћу, и по томе се равна и огледа у свом дјеловању.

"Не значи орден само признање, већ представља и обавезу за онога ко га добије и носи. Како можемо да очекујемо да они које желимо да убиједимо у исправност наше политике и нашег програма, то и прихвате ако немамо елементарно разумијевање, ако наши посланици пишу бљувотине и траже оно на шта немају никакво право?", пита Бјелица.

Бјелица поручује да руководство СДС-а треба да усвоји кодекс понашања у јавним наступима и обраћањима, да би они који немају такта могли да на њега да се ослоне.