ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/10/2019

ВЕЛИКА ПЈЕСНИЧКА ИМЕНА НА 100. ШАНTИЋЕВИМ ВЕЧЕРИМА ПОЕЗИЈЕ

 

МОСTАР, 10. ОКTОБРА /СРНА/ - Обиљежавање 100. Шантићевих вечери поезије говори о снази традиције - књижевне и духовне, те традицији чувеног "мостарског круга" од прије стотињак година када је Мостар био један од главних културних центара код Срба, рекао је пјесник Ђорђо Сладоје.

 

"Шантић, Дучић, Ћоровић и остали културни апостоли претварали су тада Мостар из махале у озбиљан град и ево 100 година након тога Шантићево име и дјело и даље зрачи духовном снагом и љепотом и свим што симболизује у српској култури. Његове пјесме постале су дио народне културе, ушле у свакодневни говор као Његошеве и Змајеве. Он је пјесник тог реда и то ће трајати", поручио је Сладоје синоћ на 100. Шантићевим вечерима поезије у Мостару.

На пјесничкој вечери учествовали су неки од досадашњих добитника књижевне награде "Алекса Шантић" - Стеван Tонтић, Луко Паљетак, Веселин Гатало и Ђорђо Сладоје.

Стихове лауреата који нису живи, као и оних који нису могли доћи у Мостар, читао је глумац Велимир Њирић.

Књижевник Веселин Гатало, који је био и модератор синоћње пјесничке вече, рекао је да су на 100. Шантићевим вечерима пезије били сви добитници ове књижевне награде, неки својим присуством, а неки својим пјесмама.

"Стотину година је стотину година, српска култура је српска култура. Ово вече било је једнако добро као и вечери које су се организовале још у Шантићево вријеме", навео је Гатало.

Он је додао да му је драго што се Шантић враћа у Мостар и што Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" организује једну важну културну и духовну манифестацију.

Пјесник Стеван Tонтић изразио је задовољство што је учесник 100. Шантићевих вечери јер је то манифестација са најдужом традицијом.

Tонтић је напоменуо да је награду добио 1985. године, те да се у Мостару сусрео са драгим пријатељима.

Луко Паљетак је нагласио да му је велика част бити учесник 100. Шантићевих вечери поезије, срести драге људе и говорити стихове пред публиком.

Пјесничко вече одржано је у Владичанском двору у Мостару.

У оквиру манифестације Шантићеве вечери поезије вечерас ће у Владичанском двору у 19.00 часова бити представљена књига "Гледајмо се у очи" Његовог преосвештенства епископа диселдорфског и цијеле Њемачке Григорија.

У Народном позоришту Мостар сутра ће премијерно бити одиграна представа "Што те нема".