ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

ПЛАНИНАРСКИ ПОХОД НА РОМАНИЈУ У СУБОТУ, 12. ОКТОБРА

 

СОКОЛАЦ, 8. ОКТОБРА /СРНА/ - Соколачко Планинарско друштво "Гласинац" очекује око 200 учесника на планинарском походу до највишег врха Романије - Велики Лупоглав на 1.652 метра надморске висине, у суботу 12. октобра.

 

Секретар овог друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да су учешће потврдили чланови планинарских друштава са Сарајевско-романијске и горњодринске регије, те планинари из свих крајева Српске и БиХ, као и друштва из Београда, Ваљева и Шапца.

Она је позвала и грађане Сокоца који желе по први пут да походе Романију, да им се придруже.

Мијатовићева је нагласила да је са припадницима Горске службе спасавања општине Нови Град из Сарајева, раније успостављена сарадња и да ће њихови чланови учествовати на планинарском походу као медицинско обезбјеђење и подршка манифестацији.

Према њеним ријечима, тај дан биће одржано и такмичење у планинарској оријентацији у мушкој и женској конкуренцији под називом 8. "Меморијал Свјетлана Цеца Комленовић".

Такмичење је посвећено деветнаестогодишњој Свјетлани Комленовић, члану планинарског друштва и успјешном члану Смучарског друштва "Гласинац" чија је каријера трагично прекинута пред наступ на значајном међународном такмичењу.

Он је нагласила да се на такмичењу у планинарској оријентацији очекује осам до десет екипа.

Мијатовићева је нагласила да октобарски планинарски поход на Романију организује ПД "Гласинац" као дио пројекта "Планине зову".

Пројекат "Планине зову" реализује се у оквиру Академије одрживости, која је дио пројекта "SING up for Impact", који проводи регионална мрежа СИНГ, а финансира ЕУ и Балкански фонд за демократију.

Циљ пројекта је омасовљење и развој планинског туризма, кроз активности везане за изградњу планинарског дома, организацију планинарског похода, те кроз промоцију и очување културно-историјског наслијеђа, те заштиту животне средине и унапређење квалитета живота у општини Соколац.

Вриједност пројекта "Планине зову" је 8.000 КМ, од чега су половину средстава прикупили чланови планинарског друштва, а другу половину је уплатила фондација "Мозаик".

Пројекат се реализује од 18. септембра ове до 18. јануара 2020. године.