ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/10/2019

КУЛИЋ: НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКИ РАД И ПРОМОЦИЈА - ГЛАВНИ ЗАДАЦИ

 

Повећање квалитета наставе првенствено се односи на други и трећи циклус студија, а посебно је важна настава на докторским студијама јер се ту школује кадар који ће бити будућност Републике Српске, истиче ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић

 

Разговарала: Весна АВРАМОВИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић као приоритете у четворогодишњем мандату најављује повећање квалитета наставе и научноистраживачког рада, те промоцију ове високошколске установе и њених потенцијала да би привукла што већи број студената.

"Повећање квалитета наставе првенствено се односи на други и трећи циклус студија, а посебно је важна настава на докторским студијама. Важно је, јер ту школујемо кадар који ће нас замијенити и који ће сигурно бити будућност Републике Српске. Морамо да будемо обазриви, јер сматрам да наставу на докторским студијама могу да изводе само наставници са најбољим референцама", истиче Кулић у интервјуу Срни.

Он напомиње да неће инсистирати да наставу на докторским студијама изводе искључиво наставници који имају радни однос на Универзитету у Источном Сарајеву, већ и они са универзитета из окружења и Европе, који ће на најбољи начин пренијети знање докторандима.

Кулић каже да озбиљно треба радити и на научноистраживачком раду, те упозорава да је то, можда, "најслабија карика" Универзитета.

"Одређени број факултета има услове да се бави озбиљним научноистраживачким радом. Добили смо скупу опрему кроз аустријски кредит који је Влада Републике Српске потписала и мој задатак је да убрзо посјетим све факултете и видим на који начин се она користи", наводи Кулић.

Он указује да Медицински факултет у Фочи, чији је донедавно био декан, максималним капацитетом користи опрему кроз Центар за биомедицинске науке, а резултат тога је велики број објављених радова у међународним часописима.

Кулић поручује да је потребно побољшати и "видљивост" Универзитета, а то је могуће управо објављивањем радова у међународним часописима и размјеном наставника, сарадника и студената.

Универзитет у Источном Сарајеву има око 9.000 студената, што је, отприлике, прошлогодишњи ниво.

Кулић напомиње да се посебна пажња мора посветити факултетима и студијским програмима који су од националног значаја, као што су српски језик и књижевност, историја и Богословски факултет.

"Заједно са деканима факултета и руководиоцима студијских програма предузећемо кораке да се повећа интересовање за упис на ове факултете и студијске програме. Мислим да и Влада Српске, ресорно министарство имају исто мишљење", каже Кулић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву, говорећи о студентском стандарду, изражава захвалност Влади Српске због изградње модерног дома у Фочи за смјештај 350 студената, као и на Палама, те истиче да је у овом тренутку приоритет изградња дома у Источном Новом Сарајеву.

Кулић наводи за Срну да се ситуација у вези са акредитацијом и реакредитацијом студијских програма није значајно промијенила, али оцјењује да нема разлога за забринутост.

"Проблем је у Агенцији за развој високог образовања и осигурања квалитета БиХ и њеном директору Енверу Халиловићу, који неће да упише наша два јавна универзитета у регистар акредитованих универзитета. Оптимиста сам да ће се тај процес позитивно завршити јер је важно да је наших 12 студијских програма извршило акредитацију, односно Универзитет реакредитацију", објашњава Кулић.

Кулић наглашава да је буџет Универзитета стабилан, али би требало да се факултети окрену ка обезбјеђивању властитих средстава потребних за боље функционисање.

"Саобраћајни факултет у Добоју, Медицински у Фочи и економски факултети имају солидна властита средства, али је потребно и друге подстицати да раде на томе", каже Кулић.

Он указује да је горући проблем Факултета физичког васпитања и спорта који је привремено смјештен у просторије Економског и Правног факултета на Палама.

"Кренули смо у процедуру да се то ријеши, потребно је направити пројекат адаптације Спортско-пословног центра `Пеки` у оквиру којег ће бити просторије овог факултета", наводи Кулић.

Он упозорава да би било лоше уколико би факултети спуштали критеријуме приликом уписа студената јер би и квалитет наставе опадао, а то не би било добро ни за кога.

Кулић жели срећан почетак нове академске године студентима, наставницима, сарадницима, као и неакадемском особљу, те очекује да ће бити успјешнији него што су били у претходној години.