ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

ЗАТВАРА СЕ ЈАМА "СТРАЊАНИ"

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Рудника мрког угља Зеница Един Пашић рекао је да данас почиње затварање јаме "Страњани", у складу са договором постигнутим са представницима синдиката.

 

Према његовим ријечима, сви рудари су напустили јаму и у њој се налазе само инспектори.

"Током дана извршићемо прерасподјелу 165 радника из тог погона у преостала два - `Стару јаму` и `Распоточје`, како смо са синдикалним представницима усагласили прије два дана", изјавио је Пашић.

Он је додао да ће преосталих 55 радника погона "Страњани" радити на извлачењу опреме, али да се, због нерентабилности, у њој више неће копати угаљ, преносе федерални медији.

Рудник мрког угља "Зеница", који има око 1.500 запослених, у наредном периоду производиће угаљ само у погонима "Стара јама" и "Распоточје". Због нерентабилне експлоатације, раније су затворени површински копови "Мошћаница" и "Рача".

Око седамдесет рудара погона "Страњани" Рудника мрког угља "Зеница" провело је ноћ између 8. и 9. октобра у јами и јуче су поручили да ће наставити протест.

Рудари сматрају да се затварањем јаме "Страњани" желе прикрити губици у јами "Распоточје" и оправдати велике инвестиције, а губици преписати "Страњанима" који имају најквалитетнији угаљ.

Пашић је јуче изјавио да ће погон "Страњани" бити затворен, јер је у посљедњих десетак година само тај погон забиљежио губитке у пословању од око 50 милиона КМ.