ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

РЕЦИКЛАЖА У ФУНКЦИЈИ ОЧУВАЊА ПРИРОДЕ И ПОДСТИЦАЊА МАШТОВИТОСТИ

 

ФОЧА, 10. ОКОТБРА /СРНА/ - У рециклажном маскенбалу Основне школе "Свети Сава" улицама Фоче шетали су гроздови од балона и од корнета за јаја, семафори, роботи и магичне коцке од картонских кутија, јесење лишће и јарко сунце, бљештеће ракете од фолије и мноштво других креативних израза дјеце и њихових наставника и васпитача.

 

У маскенбалу је учествовало више стотина ученика централне и подручних школа из Миљевине и Драгочаве, као и дјеце из Вртића "Чика Јова Змај".

Маскенбал је традиционално организован у оквиру Недјеље дјетета, а другу годину заредом имао је рециклажни карактер, чиме ова фочанска школа настоји да скрене пажњу јавности на значај очувања животне средине поновним коришћењем већ употребљених материјала, као и на важност развоја креативности код ученика.

Ђаци, наставници, дјеца из вртића и васпитачи осмислили су занимљиве и маштовите маске од картона, пластичних кеса и флаша, новинског папира и других материјала.

Директор Основне школе "Свети Сава" Јелена Чанчар рекла је да желе на овај начин да укажу да се разни отпад може поново искористити.

"На тај начин развијамо и креативност код дјеце. Осим што скрећемо пажњу на очување животне средине, сматрамо да је љепше и природније, поготово у овом времену када су родитељи оптерећени материјалним проблемима, да се на овај начин развије машта и са малим улагањем направи нешто лијепо", навела је Чанчарева.

Она је истакла да у школи настоје, како у редовној настави, тако и на секцијама, да подстичу дјецу да што више користе рециклажу.

"Доста тога што уче могу да направе, разне моделе из биологије и хемије, тако да се трудимо да скренемо пажњу да не мора све да се купи, да се играчка и друштвена игра могу направити од старих картона и папира, тога бар има напретек. Уз мало боја и маште, дјеца чуда направе", навела је Чанчарева.

Учитељица у подручном школском одјељењу у Драгочави Јелена Симовић рекла је да током школске године дјеца у школи праве од рециклаже занимљиве душтвене игре.

"Од картона смо правили стони фудбал, од пластичних боца `Човјече, не љути се` и куглану, а од чепића разне игре на столу. Дјеца често дају идеје и подстакну да то буде још боље и маштовитије", рекла је Симовићева.