ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана10/10/2019

ЛАНИ УTВРЂЕНА ЧЕTИРИ СУКОБА ИНTЕРЕСА У ОРГАНИМА ВЛАСTИ

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске донијела је у току 2018. године 23 рјешења од чега су четири о утврђеном сукобу интереса, наводи се у извјештају о раду те комисије који је представљен посланицима у Народној скупштини Српске.

 

Предсједник Комисије Обренка Слијепчевић рекла је, подносећи парламенту Српске извјештај о раду у прошлој години, да је Комисија дала мишљење у 18 случаја, донијела 22 закључка, а три случаја су ријешена усвајањем другог акта.

Она је рекла да је Комисија у току свог цјелокупног рада обрадила 878 аката, 62 сукоба интереса, од чега су 43 ријешена.

"Tоком 2018. године Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске је одржала укупно 17 сједница, а узета су у рад 72 предмета, по пријавама странака и 200 предмета по службеној дужности”, навела је Слијепчевићева.

Она је рекла да је на том плану завршено 267 предмета, или око 98 одсто.

"У 2018. години утврдили смо четири сукоба интереса од којих су два разријешена. Tакође, у истој години превентивно је ријешено 10 могућих сукоба интереса", рекла је Слијепчевићева.

Предсједник Комисије за жалбе Биљана Васић рекла је да је ова комисија у прошлој години на осам одржаних сједница донијела 16 рјешења.

Ради се о шест рјешења којима је потврђено рјешење првостепеног органа и одбијена жалба као неоснована, четири рјешења којим је поништено рјешење првостепеног органа и шест рјешења којим је жалба одбачена.

"Поступајући по упутствима суда у три случаја поништена су рјешења Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске и предмет враћен првостепеном органу на поновни поступак и одлучивање", навела је Васићева, подносећи парламенту Српске извјештај о раду Комисије за жалбе у прошлој години.

Она је рекла да је Окружном суду у Бањалуци у 2018. години поднесено девет тужби против рјешења Комисије за жалбе.

"По осам тужби окончан је поступак пред Окружним судом док је у току поступак по једној тужби", рекла је Васићева. /наставиће се/бој/бон