ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 10/10/2019

ПРИПРЕМА ДРВА - НЕКИ ТРОТОАРИ И УЛИЦЕ ЗАТРПАНИ

 

Велики број власника станова у Сребреници изградио је шупе за одлагање и депоновање огревног дрвета на расположивим површинама поред зграда у којима живе, што је довело до својеврсног чишћења овог градића. Ријеч је о типским објектима са дозволама за привремену, петогодишњу употребу.

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - За разлику од претходних, ове године Сребреничани дрва за зиму обезбјеђују нешто касније, а основни разлог су кишовито прољеће и половина љета, што је онемогућавало шумске радове, сјечу и преношење трупаца и других сортимената из шуме.

Цијена дрва није расла у односу на прошлу годину и износи 60 до 70 КМ по просторном метру, зависно од врсте и квалитета и тога да ли су изрезана или у трупцима, односно метарским цјепаницама.

Највише становника ове варошице користи традиционални начин гријања на дрва за ложење и загријавање стамбених просторија због приступачне цијене.

Према рачуници мјештана, дрво је најекономичнији енергент за гријање јер се, истовремено користи, за спремање јела на пећима на чврсто гориво.

За сезону гријања на дрва потребно је 600 до 700 КМ, док је за гријање на струју потребно око 1.200 до 1.500 КМ за исти период.

Мали број домаћинстава користи угаљ за загријавање, чија је цијена око 200 КМ по тони, док је тона пелета, који се све више користи за гријање, између 320 и 400 КМ за тону.

До избијања рата у БиХ 1992. године, стамбене зграде, фирме и установе у овом мјесту биле су прикључене на систем централног гријања, односно на једну од три котловнице јер није било јединственог система гријања у овој варошици.

Зато приликом изградње зграда нису планиране просторије за складиштење огрева, што је доводило до тога да је у јесен ово насеље било претрпано дрвима која су одлагана на паркиралишта, тротоаре и зелене површине.

Котловнице и пароводна мрежа у рату су девастиране и никада нису обновљене, па су неупотребљиве.

Велики број власника станова у Сребреници изградио је шупе за одлагање и депоновање огревног дрвета на расположивим површинама поред зграда у којима живе, што је довело до својеврсног чишћења овог градића. Ријеч је о типским објектима са дозволама за привремену, петогодишњу употребу.

Њихова градња довела је до дјелимичног естетског уређења и чишћења ове варошице. Уклоњене су многе ружне хрпе и разбацана дрва са већег броја дјечијих игралишта, тротоара, паркиралишта, зелених површина и паркова.

На приједлог руководства мјесне заједнице, општинско Одјељење за урбанизам и стамбено-комуналне послове наложило је власницима станова који користе дрва за гријање да изграде једнообразне шупе за дрва да би се насеље очистило и смањила опасност од размножавања глодара.

Та иницијатива је прихваћена и изграђено је неколико десетина шупа. Онда се појавио проблем недостатка простора, односно локација за грађење ових објеката.

Сребреница је смјештена у тијесној котлини између окомитих брда и оскудијева у простору за паркинге, игралишта, паркове и, уопште, простору за било какву градњу. То је спријечило грађење још објеката за складиштење огрева.

Општина је више пута кандидовала код разних међународних донатора да обнове централно гријање у овом мјесту, али ријеч је о великој инвестицији и до сада нико није прихватио да обезбиједи средства или барем дио новца за тај пројекат.

Намјера општинског руководства је да се уради пројекат топлификације урбаног дијела Сребренице, али због малог броја становника и већег броја станова, које нико не користи, тренутно нема економске оправданости да се тај пројекат реализује и да се изгради и одржава систем централног гријања.

Станари стамбених зграда принуђени су да станове загријавају на разне начине, али већина користи дрва као најјефтинији и најсигурнији извор гријања.

Промјена начина загријавања станова довела је до тога да се у јесен у Сребреници стварају лагери огревног дрвета око кућа, стамбених зграда, на тротоарима, зеленим површинама и паркинзима, па и на дјечијим игралиштима.

То отежава и одвијање саобраћаја, угрожава кретање пјешака, а, првенствено, недостаје простор за паркирање аутомобила, будући да су паркиралишта добрим дијелом затрпана дрвима и тако ће остати док не буде обновљен систем градског централног гријања.

Неколико фирми, школе и још неке установе у овим срединама имају властите системе централног гријања.