ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана10/10/2019

МИЛИНОВИЋ: ПОКРИВЕНОСТ РАСХОДА ПРИХОДИМА

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКTОБРА /СРНА/ - Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске /РTРС/ Драшко Милиновић рекао је данас да је РTРС у прошлој години остварила покривеност расхода приходима у веома тешким условима у систему јавног емитовања у Српској и БиХ.

 

"Немогуће је спроводити Закон о јавном радио-телевизијском систему БиХ још од када га је 2004. године наметнуо високи представник у БиХ", рекао је Милиновић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући извјештај о раду РTРС за 2017. годину, са планом рада за 2018. годину, извјештај о ревизији финансијског пословања и о раду за 2018. годину, с планом рада за ову годину и извјештај о ревизији финансијског пословања.

Он је нагласио да јавни емитери у БиХ приходе прикупљају на асиметричан начин и да систем јавног емитовања у БиХ не постоји.

"Никада РTРС није добио оно што му припада из Федерације БиХ /ФБиХ/. Tако је и са маркетингом који се распоређује на основу гледаности којим управљају предузећа из ФБиХ и њима је логично да наша телевизија неће бити гледана и неће имати расподјелу маркетиншког прихода, а ријеч је о десетинама милиона КМ које се дијеле у Сарајеву", додао је Милиновић.

Он је нагласио да је потребно промијенти Закон о Јавном радио-телевизијском систему БиХ и усвојити закон о РTРС.

Према његовим ријечима, Влада Српске је посредством гранта за помоћ јавним медијима омогућила елементарну ликвидност РTРС-а, али и путем програма јавних инвестиција њен развој.

Милиновић је навео да је радио-фрекветни спектар питање од националног интереса за Републику Српску јер не постоји закон о додјели овог ресура, а ријеч је о легитимним приходима РTРС-а.

Када је ријеч о дигитализацији, Милиновић је навео да, нажалост, до сада није покренут поступак набавке опреме, за шта је задужено Министарство транспорта и комуникација БиХ, иако је све требало да буде завршено прије неколико година.

Он је напоменуо да РTРС никада није имао разноврснији програм и продукцију и да је у овој години у плану потпуни прелазак на ХД резолуцију.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Ранка Перић-Ромић сматра да је потрено успоставити дигитални програм јер би то допринијело квалитентијем сигналу и повећало гледаност.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић предложио је закључке којима се тражи да Народна скупштина у року од 90 дана формира комисију за јавне медије, која је у року од 180 дана дужна да припреми и у скупштинску процедуру упути измјене и допуне Закона о РTРС-у јер је, како је рекао, уређивачка политика ове куће катастрофална, иако је плаћају грађани Српске.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало предложио је закључак у коме се наводи да ће Народна скупштина приступити оснивању одбора за праћење јавних медија, чији је оснивач Српска и да је рок за реализацију 60 дана. /наставиће се/бон/бој/аб