ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/10/2019

БАЛЕТСКА ПРЕДСТАВА "КО ТО ТАМО ПЕВА" ОТВАРА "ДАНЕ СРБИЈЕ У СРПСКОЈ"

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Извођењем балетске представе "Ко то тамо пева" Народног позоришта из Београда, у Бањалуци ће вечерас бити отворени "Дани Србије у Српској" који ће трајати до 24. октобра.

 

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је ово велики догађај за Бањалуку и Српску и да је веома важно прожимање култура Српске и Србије.

"Ови догађаји у оквиру `Дана Србије у Српској` су велико освјежење и омогућавају да грађанима Српске покажемо шта нам то матица Србија нуди из области културе", рекао је Новаковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је захвалио ресорним министарствима Српске и Србије, те Народном позоришту из Београда што су омогућили да се овакав догађај реализује у Српској.

Управник Народног позоришта у Београду Ивана Вујић Коминац истакла је да гостовањем представе "Ко то тамо пева" почиње нова врста сарадње са Народним позориштем Републике Српске која ће одмах бити настављена и дјечијом камерном опером "Бастијен и Бастијена" Волфганга Амадеуса Моцарта.

"Правимо одмах нове планове и нећемо на томе стати. Очекујем да ће се данас започета сарадња интензивирати и копродукцијама", рекла је она.

Коминац је додала да је Бањалука у Београду у свом дому као што се и они из Београда у Бањалуци осјећају као код куће.

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић нагласила је да је манифестација "Дани Србије у Српској" узајаман и природан процес и да представља један вид продубљивања и учвршћивања веза између Србије и Српске.

"Ово је јединстен духовни и културни простор на којем је српски народ у свом дугом историјском трајању живио и живи остављајући трагове материјалног и нематеријалног културног насљеђа", рекла је Ђаковићева и додала да границе културног простора није могуће свести у границе политичког, односно државног простора, што, како је нагласила, доказује и ова манифестација.

Помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе Србије Асја Драча Мунтеан истакла је да је програм који је понуђен на "Данима Србије у Српској" веома репрезентативан и да у њему учествују четири националне установе Србије - Народно позориште, Београдска филхармонија, Ансамбл "Венац" који је измјештен у Грачаницу, те Галерија "Матице српске".

Она је изразила наду да ће грађани Српске уживати у ономе што ове институције буду понудиле.

Према њеним ријечима, ово ће бити почетак једне дубље везе и Србија ће у Српској бити присутнија.

"Веома је важно да се настави са очувањем традиције, религије, српског језика и писма", навела је Мунтеанова.

Она је подсјетила да се ове године прославља 800 година аутокефалности Српске православне цркве, те да ће у оквиру програма "Дани Србије у Српској" наступити и православни појци.

Директор Балета Народног позоришта у Београду Константин Костјуков изразио је задовољство што је поново у Бањалуци и захвалио министарствима културе Српске и Србије, те позориштима у Бањалуци и Београду, што су омогућили овакву сарадњу.

Конференцији за новинаре присуствовали су и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, те предсједник Управног одбора Народног позоришта Српске Александар Пејаковић.

Николић је раније рекао Срни да је манифестација "Дани Србије у Српској" наставак добре и плодоносне сарадње између Србије и Републике Српске у свим сегментима.

Програм "Дани Србије у Српској" биће настављен сутра концертом квартета Београдске филхармоније у Дому културе у Братунцу, док је дан касније предвиђен наступ Ансамбла народних игара и песама Косова и Метоније "Венац", који ће наступити у Центру за културу и образовање у Добоју.

Ансамбл "Венац" наступиће у недјељу, 13. октобра, у Дому културе у Козарској Дубици, а истог дана у Културном центру у Tребињу биће одржан концерт квартета Београдске Филхармоније.

"Дани Србије у Српској" биће настављени 16. октобра концертом Србских православних појаца у Културном центру Tребиње, а 18. октобра у Центру за културу "Семберија" у Бијељини.

Завршна манифестација биће у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци гдје ће 24. октобра бити отворена изложба Галерије Матице Српске - "Европски феномени".

Организатор "Дана Србије у Српској" је Министарство културе и информисања Србије уз подршку Генералног конзулата Србије у Бањалуци.