ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво10/10/2019

ОДРЖАН ПРВИ "СОКОЛСКИ СЛЕТ ЂАКА НАРАШТАЈАЦА"

 

ДОБОЈ, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - У Добоју је данас одржан први "Соколски слет ђака нараштајаца" на којем су се у соколским вјештинама надметали ученици четири основне школе - "Свети Сава", "Вук Стефановић Караџић" и "Доситеј Обрадовић" из Добоја и "Милан Ракић" из Осјечана.

 

Манифестацију су организовали добојско Друштво педагога физичке културе и Српско соколског друштво "Свети Ђорђе".

Наставник физичког васпитања Арсеније Паравац рекао је новинарима да је данас организовано надметање у дисиплинама скок у даљ, бацање камена с рамена, борба на брвну, навлачење клипа, пењање уз конопац и навлачење конопца.

"Циљ нам је вратити витешки дух код ученика основних школа, да не забораве обичаје и традицију предака", рекао је он.

Старјешина Српског соколског друштво "Свети Ђорђе" Драган Радић навео је да су кроз историју "соколи" били најугледнији омладинци у својим локалним срединама и примјер осталим младим људима.

Он је навео да је рад овог удружења у Добоју обновљен 1995. године, а које сада броји осам соколских чета од по 50 чланова.

Члан "Светог Ђорђа" Иван Продић, који се бави џудом и фоклором, радује се соколским надметањима за које каже да су "раме уз раме" са данашњим спортовима.

Анђела Гостимировић тренира ђију-ђицу и каже да захваљујући том спорту има неопходну снагу за пењање уз конопац.

Павле Обрадовић који тренира кошарку каже да воли пењање уз конопац и бацање камена с рамена и појашњава да је за ову дисциплину важна инерција читавог тијела како би се постигла боља дужина баченог камена.

Први "Соколски слет ђака нараштајаца" одржан је у Парку народних хероја у Добоју.