ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

СВЕ ИНСПЕКЦИЈЕ ДА СЕ УКЉУЧЕ И ЗАШТИТЕ СТАНОВНИШТВО ОД ЛИСТЕРИЈЕ

 

САРАЈЕВО, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - БиХ увози велике количине јунећег и говеђег меса и потребно је да се инспекције Српске и ФБиХ, те Канцеларија за ветеринарство БиХ укључе како би се становништво заштитило од болести листерије која се појавила у неким земљама ЕУ, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић.

 

Он је, након састанка са министрима пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и ФБиХ Борисом Пашалићем и Шемсудином Дедићем, најавио да ће већ од сутра бити ригорознија контрола на границама БиХ.

"Предузећемо одређене активности наредних дана о чему ћемо информисати надлежне институције - Канцеларију за ветеринарство БиХ, инспекцијске органе у Републици Српској и ФБиХ, те Савјет министара", рекао је Шаровић новинарима.

Он је додао да је на састанку разговарано и о убрзању извоза меса у Турску, те да је констатовано да припреме које врши Турска иду споро.

"Неопходно је да са своје стране учинимо да се то убрза", рекао је Шаровић новинарима, наводећи да у БиХ на откуп чека 20.000 бикова.

Шаровић је најавио да ће сутра у БиХ боравити замјеник министра пољопривреде Турске и да ће та прилика бити искориштена да се укаже на спорост у припремама.

"Неопходно је да са своје стране помогнемо да би што прије кренуо откуп товних бикова", истакао је Шаровић.

Пашалић је оцијенио да је на састанку постигнут висок степен сагласности, истичући да БиХ увози велике количине меса из земаља у којима се појавила листерија.

"Битно је да пошаљемо поруку пољопривредним произвођачима и потрошачима да ће бити у првом плану када је ријеч о наредним корацима", рекао је Пашалић.

Дедић је навео да, осим борбе за страна тржишта, треба радити и на заштити домаће производње, тражећи веће контроле при увозу.

Он је рекао да БиХ у ЕУ и Турску извози месо прве и друге категорије, док се истовремено у БиХ увозе велике количине меса треће и четврте категорије.

На састанку је разговарано и о кориштењу претприступних средстава ЕУ, те попису сточног фонда неопходног за добијање дозволе за извоз меса у ЕУ.

Шаровић, Пашалић и Дедићем састали су се у згради Министарства спољне трговине и економских односа у Сарајеву.