ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет10/10/2019

МЕРКЕЛ: МОРАМО СЕ ОБРАЧУНАТИ СА МРЖЊОМ И НАСИЉЕМ

 

ХАЛЕ, 10. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Њемачка се мора обрачунати са мржњом, насиљем и непријатељствима, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел, дан након што су у нападу на синагогу убијене двије особе у граду Халеу на истоку Њемачке.

 

Меркелова је истакла да би било још жртава да је осумњичени починилац Стефан Б. прошао кроз капију синагоге у Халеу.

Нападач није успио да прође кроз капију синагоге али је убио два случајна пролазника и све је преносио уживо путем интернета преко камере постављене на шљему. Двије особе су рањене али локални медији наводе да нису животно угрожене.

"Попут више милиона људи у Њемачкој, шокирана сам и ожалошћена злочином почињеним јуче у Халеу. Сви знамо да смо избјегли ужасан напад на људе у синагоги. Могло је бити много више жртава", нагласила је Меркелова, што је поздрављено аплаузом учесника конгреса синдиката у Нинбергу.

Меркелова је нагласила да су сви у Њемачкој срећни због сваке синагоге, сваке јеврејске заједнице и сваког јеврејског живота, што значи да представници државе морају да искористе све начине за обрачун против мржње, насиља и непријатељства према људима.