ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија10/10/2019

УВЕСТИ СЛОБОДАН ПРОТОК ЉУДИ, РОБЕ, КАПИТАЛА И УСЛУГА

 

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА /СРНА/ - Посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Милан Радовић сматра да треба омогућити слободан проток људи, робе, капитала и услуга између Републике Српске и Србије.

 

"Србија је матица Републике Српске и то би требало реализовати у складу са Споразумом о специјалним паралелним односима", рекао је Радовић Срни.

Он наводи да морају бити постигнути одређени споразуми о линији разграничења између БиХ и Србије у дијеловима хидропотенцијала.

"Има много отворених питања између БиХ и Србије. Видим да су предсједник Србије Александар Вучић и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић ријешени да отворена питања буду разјашњена, након чега ће сигурно бити лакше кретање робе и услуга", каже Радовић.

Према његовим ријечима, проблем и даље представљају царинске стопе за робу из Србије која долази у БиХ и обрнуто.

"Рјешење би било да одређена предузећа из Србије отворе погоне у Српској за одређене производе за које имају могућност продаје. Тако би биле умањене царине јер би њихова роба била конкурентнија. Влада Републике Српске би нашла могућност да омогући одређене олакшице тим предузећима ради запошљавања нових радника", навео је Радовић.

У Новом Саду данас је усвојена декларације Србије, Албаније и Сјеверне Македоније која предвиђа слободан проток робе, капитала, услуга и људи, односно "мали Шенген".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: