ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/10/2019

РЕКОНСТРУИСАНА КРОВНА КОНСТРУКЦИЈА ХРАМА У РУДИЦАМА

 

НОВИ ГРАД, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - На Храму Покрова Пресвете Богородице у Рудицама код Новог Града завршена је санација кровне конструкције, а наредне године планиран је наставак радова на обнови ове цркве, рекао је Срни парох чађавички јереј Ђорђе Стикић.

 

Он каже да је комплетна реконструкција храма, који је изграђен 1902. године, почела прошле године, као и да су вјерници за обнову цркве приложили око 35.000 КМ, као и други донатори, општина Нови Град и Епархија бањалучка.

Стикић је рекао да је у току постављање бакарног лима, док је завршено покривање звоника.

"Почела је израда предулаза, урађен је већи дио тротоара и ојачани су темељи. Осим тога урађено је пресјецање темеља и хидроизолација што је био један од захтјевнијих подухвата", рекао је Стикић.

Он каже да има још доста посла и да се нада да ће радови тећи по плану.

"Желимо да реконструкција буде обављена квалитетно, без обзира колико ће трајати", навео је Стикић.

Он је истакао да је комплетна обнова храма почела прошле године и да је била неопходна због стања објекта.

"Храм је првобитно био изграђен 1888. године, а затим срушен због, како је остало забиљежено у књигама, несолидне градње", рекао је Стикић и додао да је храм поново изграђен 1902. године.

Стикић је рекао да ће поводом храмовне славе, у Храму Покрова Пресвете Богородице вечерас ти служено вечерње богослужење а сутра света лутургија.