ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/10/2019

КРАЈЕМ ОКТОБРА НАРОДНА СКУПШТИНА О ДЕКЛАРАЦИЈИ СДА

 

БЕОГРАД, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик изјавио је да ће крајем октобра бити заказана сједница Народне скупштине Републике Српске о декларацији СДА, коју сматра само врхом нечега што је високи представник годинама радио, охрабривао и што је његов коначни циљ.

 

Додик је истакао да ће све то, од Декларације СДА и онога што је радила међународна заједница, бити обухваћено закључцима Народне скупштине који ће се базирати на Уставу и Дејтону.

"До сада нисмо имали окупљен тим као што имамо овај пут, који ради на припреми материјала и докумената који неће бити само одговор на Декларацију СДА... Нема никаквог босанског иднетитета, а једина република која овде може да постоји јесте Република Српска", рекао је Додик за "Политику".

Он је поручио да све што је високи представник радио не може да опстане и да буде легализовано, јер је рађено мимо прописа и Дејтонског споразума.

Додик је истакао да је базична ствар да се не допусти да се заборави да су такозвана бонска овлаштења потпуна подвала и превара, да нису заснована на праву, али да је на бази њих, кроз интервенције високог представника и путем наметања рјешења, промијењен политички систем у БиХ.

"Одбацићемо такву праксу и сама бонска овлаштења, те о томе затражити дијалог са Федерацијом БиХ, то јест о свим питањима које је наметнуо високи представник. А то значи од војске, индиректних пореза и друго", објаснио је Додик.

Бошњаци, како претпоставља, неће прихватити разговор, будући да су та овлаштења приграбили и мисле како је то дефинитивно, што, истиче, није.

"Ако не буду хтјели разговарати, ми ћемо након што се одбије дијалог да се ствари у БиХ приведу Уставу БиХ имати легално право да изађемо из пројеката које је наметнуо високи представник. Босна коју они гурају је подвала Србима и Хрватима", напоменуо је Додик.

Додик сматра и да нема ништа од прича да ће за мјесец дана бити формирана власт на ниову БиХ, те истиче да ће с истеком године бити изгубљен велики број пројеката и да све то говори о једној потпуно бесмисленој земљи.

Он је рекао да је изборни резултат једини услов који треба поштовати, али да у Сарајеву имају скривене намјере јер су унапред знали да је немогуће да инсистирају на питању о НАТО-у с обзиром на то да из Републике Српске нико неће прекршити Резолуцију Народне скупштине о војној неутралности.

"Истрајавати на томе значи гурати БиХ у тоталну блокаду. Година дана без Савјета министара свједочи и о томе да БиХ, заправо, није ни потребна јер евидентно може да се живи без тога. Република Српска је формирала своју власт. Немам више ни вољу ни жељу, нити моји људи инсистирају, да се формира власт", изјавио је Додик за "Политику".

Он је поновио да је питање о НАТО измишљено да Сарајево не би добило партнере из Српске и да таквим понашањем покушавају направити стање у коме би било нормално да они који су добили легитимитет на изборима не треба да уђу у власт, а они који су изгубили изборе могу и даље да раде.

Говорећи о триплатерилном састанку на коме су, осим њега, били предсједник Турске Тајип Реџеп Ердоган, предсједник Србије Александар Вучић и друга два члана Предсједништва, Додик каже да је помало иритантно када из Сарајева на таквим скуповима причају како је све лијепо у БиХ, па је морао да објасни како већ годину дана нема власт.

Према његовим ријечима, Ердоган је тада рекао да формирају власт, па да се баве другим питањима, а хрватски и бошњачки члан Предсједништва су рекли како се прво морају прихватити постављени услови.

Додик је истакао да им је јасно стављено до знања да условњавање неће проћи, те напоменуо како условљавања нико не испоставља ни из Републике Српске, а и те како би за то имали разлога. "Али, треба напокон да буде јасно, нећемо ући у НАТО, нити ћемо дозволити да се крећемо ка тој алијанси, али можемо сарађивати", објаснио је Додик.

Додик сматра да земља попут БиХ може упјешно да живи само уз уважавање партнерства и консензуса, али да су политике, које долазе из Сарајева, потпуно опречне тим начелима, те додао како не зна зашто Босну још покушавају да очувају.

"Бошњацима се, очито, свиђају политике које за сараднике узимају поданике, јер су им партнери сувишни", рекао је Додик.