ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/10/2019

МИГРАНТСКА КРИЗА УГРОЖАВА БиХ, А МИНИСТРИ СЕ БОРЕ ЗА ОСТАНАК У ФОТЕЉАМА

 

БАЊАЛУКА, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић изјавио је данас Срни да се мигрантска криза у БиХ развија у правцу који пријети да дефинитивно угрози безбједност и будућност у БиХ, а да за то вријеме министри у Савјету министара у техничком мандату воде битку како да што дуже остану у фотељама.

 

"Што буде више миграната и азилантских центара у БиХ, то ће се у овој земљи безвлашћа показати да је БиХ све мање", истакао је Шпирић.

Он је оцијенио да најава да ће у БиХ бити враћени борци такозване "Исламске државе" из БиХ, без информација о томе колико имају жена и дјеце и шта доводе са собом, говори у којем правцу се креће БиХ.

"Симптоматично је и да постоји процјена да ће након ваздушних напада Турске на Сирију, ратници `Исламске државе` уточиште потражити на Балкану. Поставља се питање да ли ће они који се враћају у БиХ представљати базу за новопридошле ратнике `Исламске државе` из Сирије. То би био снажан ударац за безбједност БиХ и њене грађане", упозорио је Шпирић.

Према његовим ријечима, посебно забрињава чињеница да грађани више никоме не вјерују и да почиње процес њиховог самоорганизовања у супротстављању илегалним миграцијама.

"Савјет министара који се бори да остане у техничком мандату нема ни јасну стратегију, нити политику хуманог понашања према тим људима који своју будућност покушавају пронаћи у Европи, а остају у БиХ. БиХ све више пријети опасност од безвлашћа које постоји и да израсте у велики миграциони центар са намјером да што више миграната остане овдје. То ће дефинитивно нанијети велику штету безбједности свих грађана БиХ", рекао је Шпирић.

Он је додао да због тога упозорава институције власти или да раде свој посао или да кажу да нису у стању да се носе са изазовима.

"У земљи у којој није конституисана власт на свим нивоима све је стало само се мигранти крећу", закључио је Шпирић.