ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија13/10/2019

НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ СУМИРАЊЕ ПЛАНА ПАРЦЕЛАЦИЈЕ ОД ВУКОСАВЉА ДО РАЧЕ

 

БАЊАЛУКА, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић изјавио је да би наредне седмице требало да буду сумирана сва питања и коментари у вези са планом парцелације трасе ауто-пута од Вукосавља преко Брчког и Бијељине до Раче, који је у претходних 15 дана био на јавном увиду по одлуци Народне скупштине Републике Српске.

 

"Овај план парцелације треба да се финализује и поново пошаље на Народну скупштину да би био усвојен", рекао је Топић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је Република Српска за изградњу моста на Рачи већ обезбиједила урбанистичко-техничке услове, поднијела захтјев за локацијске услове и чека да се потпише међудржавни споразум између БиХ и Србије, пошто је у питању међудржавни пројекат.

"Послије тога би се могло ићи у два правца - експропријација земљишта, те даља израда пројектне документације и разговори са потенцијалним финансијерима. Започели смо разговоре са турском компанијом `Tашјапи`, која већ гради мост у Србији, а са којом смо потписали меморандум о разумијевању", рекао је Топић.

Говорећи о дијелу ауто-пута који се односи на правац Брчко-Вукосавље и Коридор "Пет-це", Топић је рекао да се воде разговори са кинеским партнером и са европским банкама, које су заинтересоване, тако да постоји реална могућност до краја године буде затворена финансијску конструкцију за читав недостајући потез до сада неизграђене мреже ауто-путева од Јоховца, Вукосавља, Брчког, до Србије.

"То нам је план до краја године или прољећа, а онда, пошто је то све скупа 150 километара, морали би, зависно од извора финансирања, да направимо план којим ћемо ићи у изградњу. Претпостављам да би било логично да прва дионица буде управо Рача-Бијељина, јер се она логично наставља на мост, чија изградња је већ почела са стране Србије и док се потпише међународни споразум створићемо све услове за грађевинску дозволу, да онда кренемо са изградњом и са наше стране", рекао је Топић.

Он је истакао да је у децембру почела израда генералног пројекта за брзу цесту од Бијељине преко Зворника до Сокоца, а у децембру ове године би та документација требало да буде завршена.

"`Слажу се коцкице` да се у сјевероисточном дијелу крене озбиљније и цјеловитије са планирањем и са изградњом, колико то финансирање дозволи", рекао је Топић.

Говорећи о изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор, Топић је рекао да је концесија потписана у децембру, а двије године су предвиђене за израду пројектне документације за кинеског партнера, као и за експропријацију, коју ће спровести Република Српска.

"Када буду испуњени ти услови онда ће се ићи у три године изградње. За сада то иде по плану, тако да нема разлога за било какве дилеме", нагласио је Топић.