ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/10/2019

ШКОТСКИ НАЦИОНАЛИСТИ ЖЕЛЕ ДРУГИ РЕФЕРЕНДУМ

 

ЕДИНБУРГ, 13. ОКТОБРА /СРНА/ - Лидер Шкотске националне партије /СНП/ Никола Стурџен рекла је данас да ће у наредних неколико седмица тражити од премијера Британије Бориса Џонсона дозволу за нови референдум о независности Шкотске.

 

Она је у изјави за Би-Би-Си рекла да подржава уклањање Џонсона са власти и расписивање нових избора.

Стурџенова је подршку "новој прогресивној влади" условила одржавањем шкотског референдума о независности.

СНП је на конгресу странке у Абердину најавио да ће своју кампању за евентуалне опште изборе у Британији базирати на потреби да се Шкотима да још једна шанса да гласају за независност, ако је могуће већ наредне године.

Иако избори још нису расписани, СНП жели да шкотски бирачи знају да они удвостручавају напоре у смислу још једног референдума о независности.

Говорећи на конгресу у Абердину, портпарол СНП-а Јан Блекфорд рекао је да су општи избори једино рјешење за "брегзитски хаос".

Он се позвао на резултате анкета према којима Шкоти у великој мјери подржавају независност од Британије и још један референдум са тим питањем.

"Велики број људи широм Британије, не само у Шкотској, сматра да ми имамо право да одлучимо о нашој властитој будућности", рекао је Блекфорд.

Он је навео да би нови референдум требало да буде одржан наредне године.

"Ми сада у шкотском парламенту разматрамо закон који ће омогућити други референдум, који би требало да буде одржан наредне године", рекао је Блекфорд за "Скај њуз".

Шкотски гласачи одбацили су независност од Британије на референдуму 2014. године.

Међутим, референдум је одржан прије него је Британија изгласала да напусти ЕУ. Шкотска је већински била против "Брегзита", подсјећа "Раша тудеј".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: