ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/10/2019

ПРЕДСТОЈИ ЈОШ ПУНО ПОСЛА ДО СПОРАЗУМА О "БРЕГЗИТУ"

 

ЛОНДОН/БРИСЕЛ, 13. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Британски премијер Борис Џонсон оцијенио је да је потребно још пуно посла да би се осигурао споразум о одласку Британије из блока, а исти став заузела је и Еворпска комисија.

 

Џонсон је рекао на састанку Владе да је и даље могућ споразум у "посљедњем тренутку" након што су двије стране наставиле интензивне преговоре како би се избјегао неуредни "Брегзит" 31. октобра.

"Премијер је рекао да постоји могућност напретка, али да је још потребно доста тога урадити да се осигурао споразум који би био у интересу свих и да се сви морамо припремити да напустимо ЕУ без споразума 31. октобра", рекла је портпарол британског премијера.

Британија је саоштила да су посљедњи разговори са ЕУ били "конструктивни" и да ће сутра услиједити нови.

Џонсон се нада да ће споразум бити договорен на вријеме како би га одобрили лидери ЕУ на самиту у Бриселу наредне седмице.

Британски премијер, ипак, мора да убиједи дубоко подијељени парламент да ратификује споразум на сједница која би требало да буде одржана 19. октобра.

Ако у томе успије, онда ће Британија напустити ЕУ уз споразум, док ће у супротном посланици покренути борбу за одлагање "Брегзита", која би се могла завршити на судовима.

Европска комисија саопштила је вечерас да предстоји још доста посла и да се разговори настављају сутра.

У саопштењу се наводи да ће главни преговарач ЕУ за "Брегзит" Мишел Барније информисати 27 чланица о исходу разговора на састанку у Луксембургу у уторак.

Неименовани дипломата рекао да и даље постоје разлике у вези са царинама.