ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика14/10/2019

ПРОМЈЕНА ИЗБОРНОГ ЗАКОНА - ПРЕДУСЛОВ ФОРМИРАЊА ВЛАСТИ

 

САРАЈЕВО, 14. ОКТОБРА /СРНА/ - Промјена Изборног закона је предуслов за нормално функционисање свих власти у БиХ, изјавио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

 

Он је најавио покретање расправе са СДА и бошњачким партнерима да би се нашло неко рјешење и отклониле сумње да ли ће догодине уопште бити избора у Мостару.

Човић је за БХРТ рекао да је против наметања рјешења и да се залаже да оно буде нађено у оквиру институција БиХ што би омогућило да избори 2022. године буду у растерећеној атмосфери.

Он је нагласио да је данас највећа одговорност на ХДЗ и СДА, као представницима бошњачког и хрватског народа, те да је то доминантно проблем Федерације БиХ.

Лидер ХДЗ БиХ напоменуо је да ова партија није неодговорна и неће правити нове експерименте, а да нису отклоњени проблеми нелегитимног представљања након општих избора 2018. године.

Човић је рекао да је БиХ у кризи већ 13 мјесеци јер нема власти на нивоу БиХ, те да проблем није само Савјет министара, него и Парламентарна скупштина, која нема неопходне комисије да би пословнички могла функционисати.

Он је указао и да је то што је предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић истовремено и предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ неприхватљив стандард у демократском свијету.

Човић истиче да не постоји ниједно питање које може бити препрека да нови сазив Савјета министара одмах буде конституисан и упозорава да ће уколико се ова криза настави њене размјере бити несагледиве, јер ће настати огроман социјално-економски проблем у функционисању на свим нивоима у БиХ.

Он сматра да нису тачне тврдње појединих спекуланата да политичко Сарајево неће упопште ићи у формирање власти у наредне три године као продукт политичких односа и резултата.

"Не смијемо даље калкулисти са оним шта би се могло десити", поручује Човић.

Он наглашава да је потребно одмах успоставити власт на нивоу БиХ да би се покушао рјешавати проблем евроатлантског пута и социо-економске стабилности земље, као и многих других питања ради остварења инвестиционог замаха.