ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет14/10/2019

ЗАКОН ПО УБРЗАНОЈ ПРОЦЕДУРИ ЗА УКИДАЊЕ ДРЖАВЉАНСТВА ЏИХАДИСТИМА

 

КОПЕНХАГЕН, 14. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Данска ће усвојити закон по убрзаној процедури којим ће особама са двојним држављанством, а које су отишле у иностранство ради борбе у милитантим организацијама попут "Исламске државе" укидати дански пасош, рекла је данас премијер Мете Фредериксен.

 

"Постоји ризик да ће доћи до губитка контроле над камповима у пограничним дијеловима Сирије у којима су џихадисти те да ће милитанти са данским држављанством кренути ка Данској", нагласила је Фредериксенова.

Предложени нацрт закона који има ширу подршку међу посланицима разних партија, омоћиће властима да милитантима без судског налога укидају данско држављанство.

Закон се неће примјењивати према особама које имају само данско држављанство.

Власти су изразиле увјерење да се од 2012. године најмање 158 особа из Данске придружило исламистичким организацијама у Сирији и Ираку, а да је око 27 још у зони сукоба. За 12 се вјерује да су у затвору.

Свих 27 милитаната су дански држављани, али није познато колико их има пасош неке друге земље.

Европљани чине петину од око 10.000 заробљених припадника "Исламске државе" у камповима под контролом Курда чије су милиције на мети напада турских снага. Уколико милиције чуваре затвора пребаце у зону сукоба постоји ризик да ће џихадисти побјећи из затвора.

Европске државе покушавају да убрзају план за пребацивање више хиљада страних милитаната "Исламске државе" из сиријских затвора у Ирак.