ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/10/2019

РЕМЕТИЋ: КОСМЕТ - КОЛИЈЕВКА СРПСКЕ ДУХОВНОСТИ И ДРЖАВНОСТИ

 

БЕОГРАД, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Потребно је још радити на прикупљању и обради језичке грађе са подручја Косова и Метохије - колијевке српске духовности и државности, оцијенио је данас у Београду члан Академије наука и умјетности Републике Српске Слободан Реметић.

 

Реметић, који је учествовао на научној конференцији "Резултати досадашњих и правци будућих истраживања српских народних говора Косова и Метохије", организованој у Српској академији наука и уметности /САНУ/, нагласио је значај истраживања језичке грађе са подручја Косова и Метохије.

"Основна поента скупа је да се у границама могућности, кадровских и других, поради на прикупљању и обради језичке грађе са подручја јужне српске покрајине - колијевке српске духовности и државности", рекао је Реметић.

Он је истакао да је Косово и Метохија колијевка два српска дијалекта, и то косовско-ресавског и призренско-јужноморавског који су миграцијама пренесени од Проклетија до Призрена и Ђердапа.

Он је Срни изјавио да треба знати да данашњу моравску Србију покрива ријеч која је углавном донесена из јужне српске покрајине.

"Српски говори Косова и Метохије су у озбиљно интересовање српске дијалектологије ушли са малим закашњењем. Наиме, 1905. године објављена је чувена култна студија Александра Белића `Дијалекти источне и јужне Србије` којом је заснован српски дијалектолошки зборник - гласило које данас немају други Словени", рекао је Реметић.

Теме скупа су и етнолингвистичка, дијалектолошка и савремена ономастичка истраживања на Косову и Метохији, проучавање лексичког система српских говора, позајмљенице и рјечници.

Организатори конференције су САНУ, Академијски одбор за проучавање Косова и Метохије САНУ, Институт за српски језик САНУ и Филозофски факултет Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.