ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/10/2019

ДОБИТ ФИРМИ СА СТАТУСОМ БОНИТЕТНЕ ПОУЗДАНОСТИ ДВИЈЕ МИЛИЈАРДЕ КМ

 

САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Од 33.097 компанија које су прошле године предале завршне извјештаје надлежним институцијама, у БиХ послује само 5.215 фирми које су задовољиле међународно признате критеријуме и имају статус бонитетне поузданости, а њихов прошлогодишњи приход износио је скоро 17,4 милијарде КМ, док је добит износила нешто више од двије милијарде КМ.

 

На презентацији пројекта "Поузданост 2019", који реализују магазин "Пословне новине" под покровитељством Спољнотрговинске коморе БиХ, речено је да 1.715 фирми у Републици Српској имају статус бонитетне поузданости, а у Федерацији БиХ их је 3.500.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе Ахмет Егрлић рекао је да је извоз ових фирми прошле године износио око 3,28 милијарди КМ, да укупно запошљавају 116.383 радника, те да су ови подаци вриједни помена и признања.

"Промоција успјеха наших фирми, како у земљи тако и у иностранству, од изузетног је значаја", истакао је Егрлић у Сарајеву, те додао да фирме са статусом бонитетне поузданости послују одговорно, квалитетно и натпросјечно.

Директор "Пословних новина" Емил Кучковић рекао је да је чињеница да бонитетно поуздане компаније имају минимални постотак негативности у једној години, те да се таква предузећа не идентификују само као добра према прошлим резултатима, већ се указује и на вриједност компаније у будућности.

"Врло је битна чињеница да у самом процесу не постоји могућност произвољног дефинисања оцјена, јер се оне израчунавају аутоматски по уносу финансијских извјештаја и других пословних информација, у потпуно контролисаном окружењу, без могућности било какве манипулације подацима. На тај начин обезбијеђена је пуна објективност, релевантност, независност и што је можда најбитније, поузданост добијене оцјене на коју се пословни партнери могу ослонити", појаснио је Кучковић.

Сертификовање пословне поузданости уобичајена је пракса у међународном окружењу којом компаније јачају свој углед и повјерење, а пословна јавност и у БиХ све више препознаје квалитетне сертификате и њихову стварну вриједност.