ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/10/2019

МАРТЕЈН: У 2020. ГОДИНИ РЕАЛАН РАСТ БДП-а ОД ЧЕТИРИ ОДСТО

 

БЕОГРАД, 15. ОКTОБРА /СРНА/ - Међународни монетарни фонд /ММФ/ очекује да ће Србија у наредној години имати реалан раст бруто домаћег производа /БДП/ од четири одсто, изјавио је данас шеф тима ММФ-а Јан Кејс Мартејн на завршетку посјете Београду.

 

Он је навео да су у три квартала ове године настављени добри фискални резултати, да је од јануара до августа на нивоу Србије забиљежен суфицит, као и да јавни дуг наставља да пада.

Мартејн је на конференцији за новинаре са министром финансија Србије Синишом Малим подсјетио да је Влада усвојила ребаланс буџета који укључује додатну капиталну потрошњу, једнократну исплату пензионерима и повећање плата у јавном сектору.

"Иако ове мјере не угрожавају фискалну одрживост, власти би требало да пажљиво прате извршење буџета до краја године како би дефицит остао у границама предвиђеним програмом", поручио је Мартејн.

Он је додао да је тим ММФ-а са властима Србије постигао договор о кључним параметрима буџета за 2020. годину, за који се планира укупни фискални дефицит од 0,5 процената БДП-а, преносе београдски медији.

Мартејн је напоменуо да би тај ниво обезбиједио очување фискалне дисциплине и даље смањивање јавног дуга.

Према његовим ријечима, структурне реформе и даље напредују, али је у неким областима потребна јача посвећеност реализацији, како би био подстакнут потенцијал Србије за раст и ограничени фискални ризици.

Он је навео да су економски резултати Србије и даље веома добри, уз пад незапослености на рекордно ниске нивое, док је релаксирана монетарна политика исправна.

Мали је најавио да ће парламент Србије за десетак дана усвојити приједлог буџета за наредну годину којим ће бити обезбијеђена средства за низ инфраструктурних пројеката.

Он је додао да је планирано даље смањивање оптерећења на зараде, са 62 на 61 одсто, напоменувши да ће од 1. јануара почети спровођење швајцарског модела повећања пензија, односно индексације пензија.

Мали је рекао и да је Србија у седам мјесеци ове године привукла 2,3 милијарде евра страних директних инвестиција, што је за 43 одсто више у односу на период лани.