ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/10/2019

МЕМОРАНДУМ О РАЗУМИЈЕВАЊУ ПОДСТАКАО БИ ЕКОНОМСКУ САРАДЊУ

 

САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Замјеници предсједавајућих Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић и Никола Шпирић договорили су данас са предсједником Представничког дома Конгреса Мексика Лауром Рохас Ернандез да обје стране утичу на убрзање активности на потписивању међудржавног меморандума о разумијевању.

 

На састанку, који је одржан на маргинама 141. засједања Скупштине Интерпарламентарне уније у Београду, саговорници су констатовали да би меморандум о разумијевању знатно подстакао сарадњу БиХ и Мексика на политичком и економском плану, као и у областима образовања и културе.

Током разговора, у којем су учествовали и чланови делегације Конгреса Мексика у Скупштини Интерпарламентарне уније, изражена је обострана жеља за побољшањем политичке и привредне сарадње двије пријатељске земље, саопштено је из парламента БиХ.

Наглашено је да би сусрети парламентараца и размјена посјета званичника парламента БиХ и Конгреса Мексика на највишем нивоу знатно допринијели успостављању боље економске сарадње.

С тим у вези, Радмановић и Шпирић позвали су мексичке привреднике да учествују у раду најзначајнијих економских форума и сајмова у БиХ, те да инвестирају у ову земљу.

На састанку је било ријечи о проблемима миграционе кризе, пошто се Мексико и БиХ суочавају са таласом миграната који из латиноамеричких држава и држава Блиског истока желе да уђу у САД, односно земље ЕУ.

Саговорници су договорили даље начине размјене информација и искустава у рјешавању проблема и посљедица миграцијске кризе.

Радмановић и Шпирић позвали су Ернандезову да посјети БиХ, а прихваћен је и њен позив да чланови колегијума оба дома парламентарне скупштине БиХ посјете Мексико.