ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија15/10/2019

ШАРОВИЋ СА ПРИВРЕДНИЦИМА О "МАЛОМ ШЕНГЕНУ"

 

САРАЈЕВО, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић најавио је да ће на данашњем састанку са привредницима Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ у Сарајеву иницирати да коморски систем и привредници подрже иницијативу за формирање "малог Шенгена".

 

Шаровић је новинарима пред почетак састанка рекао да ће привреднике из Српске и ФБиХ упознати о ономе шта би та иницијатива могла да донесе.

"Ми смо раније о њему говорили као о `Цефти плус`", рекао је Шаровић.

Он је подсјетио да се о овој иницијативи која предвиђа унапређење слободне трговине у региону разговара посљедње двије године.

"Осим слободне трговине она значи и растерећење граничних прелаза или пролазак без заустављања. Та иницијатива значи и слободно кретање не само робе него и радне снаге и признавање професионалних квалификација и универзитетских диплома", додао је Шаровић.

Он је навео да би у свјетлу недостатка радне снаге и одласка у ЕУ, ова иницијатива обезбиједила слободно кретање радне снаге на простору земаља Цефте, оцијенивши да би то било значајно за привреднике у БиХ.

Шаровић је додао да ће иницирати да коморски систем - Спољнотрговинска комора БиХ, привредници и коморе Републике Српске и ФБиХ подрже ову иницијативу како би се БиХ придружила Србији, Сјеверној Македонији и Албанији.

Подсјећајући да се у БиХ нешто дуже од годину примјењује Правилник о ослобађању од царине опреме коју пољопривредници увозе, а не производи се у БиХ, Шаровић је навео да је до сада увезено опреме у вриједности 81 милион КМ.

Према Шаровићевим ријечима, недовољно је у јавности говорено о проблемима у винарству и односима са сусједном Хрватском у овој области.

"Наши винари имали су константне проблеме са извозом вина у ЕУ. Коначно смо постигли договор са Хрватском у оном дијелу који се односи на означавање географског поријекла и квалитета нашег вина", рекао је Шаровић.

Он је додао да је ЕУ дала БиХ рок од пет година за усклађивање законодавства, а да за то вријеме може без препрека да се извози вино на тржиште Хрватске, али и других земаља.

Констатујући да прилике у овој години нису биле сјајне ни за Министарство ни за привреднике, Шаровић је као успјех навео достизање стандарда за извоз пилећег меса и јаја у ЕУ.

"Значајан је и напредак у стварању услова за извоз црвеног меса у ЕУ", рекао је Шаровић и додао да су наредни мјесеци кључни у достизању европских стандарда.

Светлана Ценић из Регионалног удружења "Бизнис плус" навела је да је данашњи састанак организован на иницијативу овог удружења како би се чуло мишљење привредника о реформама и другим питањима.

Она је додала да је ово прилика и да се апелује да парламент БиХ почне да ради свој посао јер на усвајање чекају закони, споразуми и новац који би привредницима олакшали рад.

Един Јагањчевић из Месне индустрије "Мади" из Тешња сматра да су привреда и привредници БиХ уморни од политичких превирања и да је ово посљедњи тренутак када треба да почне функционисати власт пуним капацитетом, да се почну радити ствари које ће отварати нова радна мјеста, подизати стандард грађана у БиХ.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ и власник месне индустрије "Тривас" из Прњавора Немања Васић истакао је да је данашњи састанак прилика да привредници упозоре на проблеме са којима се суочавају, међу којима су и проблеми са извозом меса у Турску, те увоза меса у БиХ, а све у циљу заштите становништва и домаће привреде.