ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/10/2019

МЕЂУНАРОДНИ ГРАНТ - ДОКАЗ РАДА У КОРИСТ ГРАЂАНА

 

ГРАДИШКА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је потписивање уговора, о додјели међународног гранта од 14 милиона евра за изградњу канализације и градског пречистача, доказ да су међународни донатори препознали да градска управа жели да ради у корист грађана и привредника.

 

Аџић је на конференцији за новинаре у Градишци оцијенио да сама чињеница да је Њемачка развојна банка први пут некоме дала чисти грант - без обавезе кредитног задужења, довољно говори какво мишљење међународни донатори имају о локалној управи у Градишци.

"Tрудили смо се да у претходном периоду мијењамо начин пословања, а наше учешће у УНДП-овом пројекту МЕГ била је одскочна даска јер смо 2016. године били седамнаеста од 18 локалних заједница које учествују у пројекту, а сада смо први на тој ранг-листи", истакао је Аџић.

Аџић је нагласио да је Градска управа Градишка увела једноканцеларијско пословање и инвеститори за седам дана могу да добију локацијске услове за грађење, за пет дана грађевинску и 15 дана употребну дозволу.

"Градска управа има БФЦ стандард, као локална управа са повољним пословним окружењем, а од прошле године снижене су таксе и административне накнаде за привреднике, гдје се одричемо око 200.000 КМ годишњих буџтских прихода и остављамо их у привредном сектору", навео је Аџић.

Он је подсјетио да је јуче у Сарајеву потписан уговор између града Градишка, Владе Републике Српске, Савјета министара у техничком мандату и Њемачке развојне банке и Швајцарске развојне агенције /СЕКО/.

Аџић је појаснио да је Швајцарска развојна агенција додијелила грант од 3,8 милиона евра, а Њемачка развојена банка 10,26 милиона евра за пројкте реконструкције и доградње постојећих 27 километара примарне канализационе мреже, те изградњу око 30 километара секундарне канализационе мреже и главног градског пречистача у Градишци.

Он је истакао да реализација ових пројеката у првом реду има за циљ заштиту водоизворишта у Жеравици, као и да обезбиједи квалитетан систем одвода и пречишћавања оборинских и фекалних вода на подручју града и приградских насеља.

Аџић је рекао да су пред Градском управом Градишка нови изазови, јер мора да покаже да може да реализује тако велике пројекте.

"Већ смо предузели одређене кораке и паралелно спремали тим за реализацију пројеката, гдје смо ангажовали младе стручњаке који су прошли низ обука", додао је Аџић.

Он је навео да је Њемачка развојна агенција завршила тендерску процедуру избора имплементационог консултанта, са којим очекује да ће већ од наредног прољећа започети припрему тендерске документације за даљу релизацију пројеката.

"У наредне четири године Градишка ће бити велико градилиште, а након тога прва локална заједница у Републици Српској и БиХ која ће имати потпуно ријешен проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода на подручју града и приградских насеља", навео је Аџић.

Аџић је нагласио да ће Градска управа и даље водити проактивну политику према међународним донаторима и развојним агенцијама земаља чланица ЕУ, подсјетивши да је недавно добијен и грант од Чешке развојне агенције, за изградњу водовода према мјесној заједници Орахова.

"Наставићемо да радимо са УНДП-ом и другим међународним организацијама, свјесни да, само ако радимо системска ријешења, можемо да добијемо подршку за наше пројекте. Међународни донатори не желе да дају средства за пројекте који ће бити мртви након реализације, него за оне који ће бити самоодрживи и ми радимо у том правцу", рекао је Аџић.

Он је истакао да ће средства гранта, за који су јуче потписани уговори, бити оперативна након ратификације уговора у Парламентарној скупштини БиХ, а да би радови требало да почну сљедећег љета и завршени у року од четири године.

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су јуче у Сарајеву са пројектним менаџером Њемачке развојне банке Штефаном Рабеом два уговора о гранту за пројекте у Градишци, вриједне око 14 милиона евра.