ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво16/10/2019

ПУЗИГАЋА: НАСТАВАК ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ИЗБЈЕГЛИХ СРБА

 

БАЊАЛУКА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Хрватске власти настављају да дискриминишу избјегле Србе, одбијајући да им врате 50.000 станарских права у тој земљи, изјавио је предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа.

 

"Срби избјегли из Хрватске свакодневно се обраћају Удружењу за помоћ ради враћања станарских права у тој земљи", рекао је Пузигаћа Срни.

Пузигаћа је истакао да је у посљедње вријеме у Хрватској присутан посебан облик дискриминације избјеглих Срба приликом подношења тужби због невраћања станарског права јер хрватски судови не признају увјерења о статусу избјеглог лица издата у Републи Српској.

"Хрватски судови не признају увјерења о статусу избјеглог лица из Хрватске, издата од бившег Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а садашњег Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, уз образложење да између Српске и Хрватске не постоји узајамно признавање исправа", појаснио је Пузигаћа.

Пузигаћа је истакао да је апсурдно да Хрватска таквим лицима сугерише да увјерења о статусу избјеглог лица из Хрватске траже у Министарству безбједности у Савјету министара у техничком мандату, а не у Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара у техничком мандату, које је надлежно за ову проблематику.

Он је рекао да се Удружењу недавно обратило лице које је поднијело тужбу против Хрватске јер му није враћено станарско праву у Загребу, али је рочиште на суду у том граду пролонгирано због увјерења о статусу избјеглог лица издатог у Републици Српској, које хрватске власти не признају.

"Много је таквих и сличних случајева којима су ускраћена основна људска права - право на дом у Хрватској. У неким случајевима хрватске власти чак траже и увјерења избјеглих Срба да су живјели у Хрватској", напоменуо је Пузигаћа.

Пузигаћа је апеловао на ЕУ и међународну заједницу да помогну Србима избјеглим из Хрватске да коначно ријеше своја статусна права у тој земљи која се односе на враћање станарских, имовинских, радних и пензионих права, те права на учешће у приватизацији.