ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/10/2019

ЦИЉ НАЦРТА ЗАКОНА - РАЗВОЈ НОВИХ НАЧИНА ЗАШТИТЕ

 

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - Циљ Нацрта закона о заштити менталног здравља јесте унапређење постојећих и развој нових начина заштите, не само појединаца, већ и друштва у цјелини, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

 

Наведеним законским рјешењем, које би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра 22. октобра, уређује се промоција менталног здравља, превенција и рано откривање сметњи, права и обавезе у заштити, те медицинске мјере за лица са сметњама.

Законским одредбама уређују се повјерљивост података из медицинске документације и евиденције лица са сметњама менталног здравља, социјална инклузија и живот у заједници, као и забране у заштити и надзор.

Примјена нових законских рјешења требало би да учини доступнијим квалитетно и правовремено пружање здравствених услуга, те ефикаснију рехабилитацију и социјалну инклузију лица са сметњама у менталном здрављу, јачајући при томе њихову улогу у одлучивању.

Међу циљевима овог акта је и смањење трошкова пружања услуга у менталном здрављу.

Нацрт закона о заштити менталног здравља налази се у материјалима за редовно засједање Народне скупштине Републике Српске, заказано за 22. октобар.