ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/10/2019

НАСТАВАК СУЂЕЊА ЗА УБИСТВО ВОЈНИКА ЈНА У САРАЈЕВУ

 

САРАЈЕВО, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву.

 

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани да је осам припадника ЈНА српске националности заробљено у сарајевском насељу Добриња када им се покварио транспортер.

Према оптужници, они су били информисани да су заробљени војници ЈНА стављени под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, а потом изведени у Велики парк, близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима још трага.

На рочишту 5. септембра, представници Тужилаштва БиХ прочитали су исказ преминулог свједока, некадашњих радника Службе државне безбједности /СДБ/ Едхема Омерагића у којем је навео да је на послу од колеге чуо за убиство војника.

Омерагић, који је почетком рата био задужен за руковођење оперативном групом у СДБ-у, навео је у извјештају датом Кантоналном тужилаштву у Сарајеву 2005. да је на увиђај у Великом парку требало да изађу представници СДБ-а и полиције да виде у чијој надлежности је истрага.

Он је навео да му је познато да је Неџад Херенда био припадник јединице "Шеве" и да је "први ишао" када је требало обавити неки задатак.

Тужилаштво је прочитало и исказ преминулог свједока Златана Рамића, који је навео да је 1992. године био инспектор у СДБ-у, а да је након рата радио у обавјештајним агенцијама, гдје је на крају био и шеф одјељења за ратне злочине.

Он је у исказу датом 2015. године рекао да нема сазнања о злочину у Великом парку и да се не може сјетити службене забиљешке у вези са тим догађајем.

Наставак суђења заказан је за 13.00 часова.