ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/10/2019

ДОДИК: ШАРОВИЋ НЕ БРИНЕ ЗА СРПСКУ, ВЕЋ ЗА БиХ

 

БАЊАЛУКА, 17. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик тврди да се предсједник СДС-а Мирко Шаровић брине за БиХ, а не за Републику Српску јер жели да се задржи на функцији /министра спољне трговине и економских односа/, гдје је, како каже, извршио низ издаја.

 

Поводом најаве Шаровића де ће од /предсједавајућег Представничком дома парламента БиХ/ Дениса Звиздића затражити заказивање сједнице овог дома, Додик је рекао "нека они то организују".

"Ми нећемо сметати па да видимо шта ће урадити. Да видимо шта је циљ, шта да функционише, БиХ?", упитао је Додик.

Према његовим ријечима, јавност не смије да заборави да је Шаровић, када је дошао у Народну скупштину Републике Српске, рекао "не занима ме шта ви мислите".

"Њега не занима Народна скупштина, већ сећија у Сарајеву и договор о томе. Неко га је охрабрио и тапшао по рамену. Замислите сада њега који гура ту причу и лидера СДА Бакира Изетбеговића који се са њим договара и који каже `ово је статус кво`. Мене занима став Народне скупштине и оно што каже парламент Српске ћу поштовати", рекао је Додик за РТРС.

Додик је навео да Шаровић "не смије да мрдне у Сарајеву мимо СНСД-а" и њега /Милорада Додика/ и да ће "бити посљедица, па нека изволи".

"/Бивши српски члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић причао је 2014. године да ће он блокирати ако у Савјет министара иде СНСД, а не његова групација. Замислите да онакав Иванић нешто блокира. Шта мислите да овакав Додик може да уради. Нека покушају, ја им кажем да ћемо блокирати све и они неће добити ништа. Добићемо ситуацију у којој БиХ неће функционисати", поручио је Додик.

Додик је рекао да је позивао на договор, да је СДС-у и ПДП-у нудио заједничку сарадњу и заједнички наступ на нивоу БиХ.

"Нудио сам то и прије неколико година и чак ишао са СДС-ом само да би показао јединство Српске у Сарајеву, да Изетбеговић не би говорио да `њему не може ентитет нешто рећи`. Ја хоћу да каже јер је ово наш ентитет, ово је наша држава, није његово. Шта он има овдје, нема шта да тражи, он је ту маргиналан и политички и на сваки други начин. Ово је Републике Српска", рекао је Додик.

Он каже да се јавност сјећа да је тадашњем лидеру СДС-а Вукоти Говедарици и предсједнику ПДП-а Браниславу Бореновићу нудио заједничко учешће у власти БиХ и да им стоји на располагању по министарско мјесто, али да су они то одбили јер су, како каже, морали да изврше неке претходно преузете обавезе.

"Та спирала њихове издаје довела је до тога да су изгубили 50.000 гласова само у једном изборном периоду од четири године зато што су се тако понашали. Не жалим их, овако како се сада понашају изгубиће додатно", навео је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Додик је рекао да је Шаровић морао да преузме СДС да би га девастирао и демонтирао до краја јер је то, како је додао, у интересу неких који тамо са њим сједе.

"Оно што одржава СНСД и мене јесте јасна политика и ја им кажем, `изволите, ми нећемо ништа блокирати`. Ево позивам све људе из СНСД-а да не блокирају њихова 22 гласа у парламенту БиХ. Да видимо која су то фамозна 22 гласа - два из СДС-а, два ПДП-а и да би било валидно гласање из Српске, морају да узму Адила Османовића као пети глас. Ево изволите, узмите. То је још један егзактан доказ издаје, поновљене издаје коју они врше", навео је Додик.

Он је нагласио да Османовић ништа добро не мисли Српској, али да је истомишљеник са Шаровићем, који себе покушава да представи као патриоту.

"Ми кажемо да нећемо да уђемо у власт, нећемо да издамо српски национални и државни интерес. И онда кажу да се договарам са Изетбеговићем. Шта се то договарам, не би он рекао то што је рекао, као чека он СНСД да нешто схвати. Прије ће он нестати него што ће СНСД схватити онако како он хоће", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да њему покушавају да наметну обавезу да је одговоран и за други дио БиХ, што, каже, није.

"Одговоран сам само тамо гдје сам биран, али као човјек нисам спреман да учиним било шта лоше за Федерацију, да им спријечим пројекте, да кажем да ово нећу... Они ме не занимају. Што памтим бошњачких имена то су из неког претходног периода, ове нове немам ни потребу да памтим. Имам одговорност за Српску гдје сам биран, као што је Трамп биран у Америци и има за њу одговорност", нагласио је Додик.

Додик је рекао да на нивоу БиХ заступа интересе Републике Српске и да није спреман да од тога прави фарсу, као што је то чинио Иванић, па оде у академију СДА и онда оптужује њега како сарађује.

Коментаришући оптужбе да СНСД и он коче 42 пројекта које чекају на реализацију, који су вриједни двије милијарде, од чега 700 милиона за Српску, Додик је упитао због чега то власт на нивоу БиХ није учинила јер су за то имали четири године.

"Српска функционише и наћи ће начина да обезбиједи средства. Прво нас нападају када овдје узимамо кредите, а сада би да те кредите пуштају. Наравно да то треба Српској, као и Федерацији, али је од тог новца важније очување права на политичко представљање и легитиман избор. У овом случају је обоје угрожено", нагласио је он.

Према његовим ријечима, када би размишљали политички, њима /Шаровићу и Бореновићу/ би одговарало да средства не дођу у Српску, па да могу да кажу да се Српска не развија.

"Није то та прича, већ нека друга, то је подвала. Они мисле да ће придобити јавност у Српској причом да они `пуштају пројекте`. Због чега су нас онда нападали када смо правили договоре о кредитима. Зашто не искористе могућност и не траже да се објасни због чега се не реализују пројекти. Примарно је нешто сасвим друго", рекао је он.

Додик је навео да се они лажно представљају као представници народа који о њему брину.

"То није ни њихова одговорност. Они су овдје изгубили изборе и у опозицији су и треба да дјелују на тај начин. За разлику од њих, за мене је важније да се право на политичко представљање и легитимни избор Републике Српске очува јер је то трајно право. Пројеката ће бити, и ових и неких других, и углавном неће бити изгубљени. То у сваком случају превазилази интерес и оно што би Шаровића и Бореновића требало да брине", закључио је Додик.