ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/10/2019

ПОШТОВАТИ СУВЕРЕНИТЕТ И ТЕРИТОРИЈАЛНИ ИНТЕГРИТЕТ СРБИЈЕ

 

БЕОГРАД, 18. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да Русија полази од неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије.

 

"У више наврата смо на свим теренима, на свим нивоима, говорили о томе да се држимо ранијег става", рекао је Медведев за сутрашње "Вечерње новости", које су вечерас објавиле извод из интервјуа.

Према његовим ријечима, Русија полази од тога да током разматрања и рјешавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, прије свега Резолуцију 1244 о Косову и Метохији Савјета безбједности УН, а не једностране акте.

Одговарајући на питање да ли то што су многе западне земље, игноришући међународно право признале сецесију Косова и Метохије, може да се заврши стварањем "велике Албаније", Медведев је рекао да су "све идеје различитих нових уједињења, држава и тако даље веома опасне".

"Јер, на крају провоцирају најагресивније кругове, који су у највећој мјери националистички опредијељени, да постижу своје циљеве помоћу насиља и оружја, којег је, све у свему, још довољно. Сматрам да су то врло опасне изјаве", рекао је Медведев.

Медведев је за "Новости" говорио и о све гласнијим покушајима ревизије историје, притисцима Приштине и међународне заједнице, односима Русије и Србије, позицији Републике Српске, ширењу НАТО-а, улагањима у Србију...

Медведев стиже сутра у посјету Србији, на обиљежавање заједничког јубилеја - 75. годишњице ослобођења Београда у Другом свјетском рату.