ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/10/2019

ПУТИН ИМА ПЛАН ЗА СИРИЈУ, ЗА РАЗЛИКУ ОД АМЕРИКЕ

 

МОСКВА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Будућност Сирије у великој мјери одредиће сутрашњи састанак турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и руског предсједника Владимира Путина који, пише "Си-Ен-Ен", за разлику од САД, има план.

 

Тек што је амерички предсједник Доналд Трамп похвалио споразум САД са Турском о сјеверу Сирије као "велики дан за цивилизацију", еуфорија Бијеле куће наишла је на хладан туш Турака који су одбили да тај договор назову прекидом ватре.

Само неколико сати касније услиједили су ваздушни и артиљеријски напади на сјеверу Сирије, а Сиријске демократске снаге предвођене Курдима оптужиле су Анкару за кршење примирја.

И у Вашингтону и на Блиском истоку осјећају да ово примирје није прави договор. Оно истиче сутра, истог дана када ће предсједници Русије и Турске разговарати у Сочију о будућности Сирије.

Једна ствар је прилично јасна - тада ће свијет сазнати прави договор о томе каква ће бити будућност овог нестабилног региона, пише "Си-Ен-Ен".

Јасно је, такође, да ће будућност у великој мери одредити руски предсједник и да је Путин "власник тамошњег војног и политичког нереда".

Али за разлику од грозничавих напора Трампове администрације да дипломатијом у задњи час покуша да оконча крвопролиће којем је сама допринијела, стиче се утисак да је Путин човјек који има план.

Русија је одмах почела преговоре са Курдима и главним савезником, Асадовом владом, брзо постигавши договор којим сиријска војска може да уђе у курдске области гдје Дамаск није био присутан годинама.

Москва је брзо послала и своју војску да служи као тампон зона између Турака и курдских и сиријских снага. Москва својом новом водећом улогом, изгледа да је разумјела сву опасност ситуације, преноси "Спутњик".

"Си-Ен-Ен" закључује да Трампова Бијела кућа никад неће моћи да покуша и пронађе рјешење за хаотичну ситуацију на сјевероистоку Сирије, а ако било икаквог договора и буде, њега ће сутра у Сочију постићи Путин и Ердоган, под својим условима.