ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија21/10/2019

НЕСЛАГАЊА ОКО РАСПОДЈЕЛЕ ПРИХОДА ОД 36, 8 МИЛИОНА КМ

 

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА /СРНА/ - Директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Миро Џакула изјавио је вечерас да укупно неслагање око расподјеле прихода од индиректиних пореза по пребијању дуга Федерације БиХ /ФБиХ/ према Републици Српској износи 6,8 милиона КМ, на шта још треба додати 30 милиона КМ по основу пресуде тужбе Српске према УИО.

 

"Када се то узме на 52 милијарде КМ, колико је од оснивања УИО прикупила прихода од индиректних пореза, и када се види који је то процентуални однос према неслагањима око расподјеле, нема потребе да се неусвајањем коефицијената успорава цјелокупан процес расподјеле тих прихода", рекао је Џакула за Алтернативну телевизију.

Он је подсјетио да Управни одбор УИО још није усвојио коефицијенте расподјеле прихода, те навео да неће детаљније кометарисати судску пресуду по тужби Републике Српске против УИО, додајући да се скидањем средстава по пресуди стварају проблеми у раду Управе.

Џакула је нагласио да ће УИО спровести сваку одлуку о расподјели која буде договорена, као што је чинила и до сада.

"Приједлог Управе за убудуће биће да се коефицијенти за расподјелу усвајају аутоматизмом, а да касније, уколико неко сумња у њих, има механизме провјере и поравнања прихода", истакао је Џакула, додајући да су коефицијенти за расподјелу математичко, а не политичко питање.

Он је подсјетио да је у прошлој години УИО прикупио рекордних 7,6 милијарди КМ, те да је за девет мјесеци ове године у односу на тај рекордни ниво регистрован раст од 5,9 одсто и наплаћено је 5,936 милијарди КМ прихода.

Џакула је додао да је то око 309 милиона КМ више него у истом периоду 2018. године, те да је основни разлог повећања наплате - финансијска дисциплина.