ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет23/10/2019

ПОБЈЕГЛО ВИШЕ ОД СТОТИНУ ЏИХАДИСТА

 

ВАШИНГТОН, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Више од стотину заробљених милитаната "Исламске државе" побјегло је током хаоса у Сирији усљед офанзиве турске војске на сјевероистоку земље, изјавио је специјални амерички представник за Сирију Џејмс Џефри.

 

Он је рекао да је број џихадиста који су побјегли већи од сто и да није познато гдје се они налазе.

Турска је започела офанзиву против курдских јединица, након што се предсједник САД Доналд Трамп сагласио да повуче америчке снаге са сјевероистока Сирије.

Џефри је истакао да курдски борци још чувају затворе у којима се налазе џихадисти, упркос упозорењима да ће се потпуно посветити борби против Турске.

"Скоро сви затвори које чувају `Сиријске демократске снаге` /СДФ/ и даље су обезбијеђени. СДФ и даље има људе тамо", нагласио је Џефри.

Специјални представник САД додао је да Вашингтон прати ситуацију најбоље што може и да Американци и даље раде у Сирији са САД и да су затвори у којима се налазе џихадисти један од приоритета, јавио је АФП.

Курдски борци повукли су се из кључних подручја на граници са Турском, као дио споразума са Турском да прекине офанзиву, који је постигнут уз посредовање Вашингтона.

Анкара сматра курдске борце дијелом Радничке партије Курдистана /ПКК/, која је у Турској, ЕУ и САД означена као терористичка група.