ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/10/2019

РАЗМОTРЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености који ће допринијети бољој социјално-економској заштити незапослених, којима без њихове сагласности, кривице или захтјева престане радни однос.

 

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић изразила је наду да ће измјене овог акта олакшати незапосленима да што прије добију услугу Завода за запошљавање, те да ће се доћи до стварног броја незапослених.

"Треба активно да се ради и на преквалификацијама да би се повећало запошљавање у Српској", рекла је Васићева у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона.

Она је објаснила да ако незапослено лице остварује право на новчану накнаду за вријеме незапослености током 24 мјесеца, а Завод за запошљавање му, након четири мјесеца понуди посао, дужан је да га прихвати.

"Ако то не уради, губи право на накнаду", рекла је, између осталог, Васићева.

Предложеним рјешењима у овом закону продужено је трајање дужине права на новчану накнаду за вријеме незапослености /за раднике са дужим радним стажом/ и њена висина.

У образложењу овог акта се наводи да је предложеним рјешењем максимално трајање права на новчану накнаду са досадашњих 12 продужено на 24 мјесеца /за раднике са више од 35 година радног стажа/.

У предложеном рјешењу се, између осталог, наводи да се најнижа новчана накнада за вријеме незапослености одређује у износу од 80 одсто најниже плате у Српској, а то представља номинално повећање износа са 256 КМ на 360 КМ мјесечно. /наставиће се/бој/мис/дад