ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/10/2019

РАЗМОТРЕН ПРИЈЕДЛОГ ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ИНВЕСТИЦИОНИМ ФОНДОВИМА

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКTОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима који има за циљ заштиту инвеститора и унапређења рада друштава за управљање.

 

Образлажући Приједлог закона, помоћник министра финансија Републике Српске Сњежана Рудић рекла је да се законске измјене и допуне односе на редефинисање одредаба којима се уређују трошкови отворених инвестиционих фондова, тако што се раздвајају трошкови који се плаћају директно из њихове имовине од накнада утврђених законом које намирују власници удјела.

Рудићева је рекла да је овим законским рјешењем предвиђено давање овлаштења друштву за управљање да у складу са законом утврђеним условима, донесе одлуку о престанку рада и добровољној ликвидацији отвореног инвестиционог фонда, као посебне имовине без својства правног лица.

Она каже да се измјене и допуне односе и на јачање заштите имовине акционара, односно власника удјела, кроз експлицитно дефинисање одвајања имовине инвестиционог фонда и друштва за управљање, те прецизирање да та имовина не улази у ликвидациону или стечајну масу, те да се не може користити за измирење потраживања повјерилаца друштва за управљање. /наставиће се/ мис/бој