ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана23/10/2019

РАЗМОTРЕНЕ ИЗМЈЕНЕ ЗАКОНА О НУСПРОИЗВОДИМА ЖИВОTИЊСКОГ ПОРИЈЕКЛА

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о нуспроизводима животињског поријекла отклањају се недостаци из постојећег закона, омогућава потпуна примјена овог акта и ефикасније функционисање у овој области, рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

 

Он је рекао да је, између осталог, предложена измјена члана Закона који је уређивао стављање у промет хране за кућне љубимце, укључујући и ону произведену од нуспроизвода, при чему се није узела у обзир она храна или нуспроизводи који не потичу само из увоза него и са територије Српске, односно БиХ.

"Прописују се и услови за сточна гробља и јаме - гробнице као обиљежена и под ветеринарским надзором стављена мјеста за нешкодљиво уклањање лешева, нуспроизвода животињског поријекла, а с обзиром на то да у Српској не постоје спалионице и коспалионице као што је то случај у земљама ЕУ и неким земљама окружења", рекао је Пашалић, образлажући у парламенту овај приједлог закона.

Он је навео да се измјенама овог закона врши потпуно усклађивање са прописима ЕУ који регулишу ову област, те је открио да већ постоје заинтересовани инвеститори за изградњу капацитета за спаљивање и прераду нуспроизвода.

"Ови нуспроизводи се могу искористити за производњу енергије, хране за кућне љубимце и слично", прецизирао је Пашалић и додао да ће провођење овог закона бити велики изазов.

У образложењу овог приједлога закона, који је размотрен у Народној скупштини, наводи се да су његовим допунама прецизније појашњени нуспроизводи који се убрајају у поједине категорије, као и тестирања на спонгиформне енцефалопатије. /наставиће се/бој/мис