ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика23/10/2019

НЕРАД ИНСТИТУЦИЈА БиХ - СМЕТЊА ЗА СРПСКУ

 

БАЊАЛУКА, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Нерад институција на нивоу БиХ представља сметњу за активности које жели да реализује Република Српска, рекао је предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

 

Ђокић каже да је, због неформирања новог сазива Савјета министара, у Републици Српској у оквиру владајуће коалиције тренутно у застоју реализација мјера за које је коалиционим споразумом дефинисано да буду извршене у одређеном року.

"Један од застоја је настао због неформирања Савјета министара и нефункционисања заједничких институција БиХ. Очекивало се да, ако преузимамо одговорност и на том нивоу, имамо и кадровски утицај на кључне позиције да бисмо могли креирати и спровести политику за коју смо добили подршку од грађана", рекао је Ђокић вечерас за РТРС.

Он је нагласио да, и када не функционишу институције БиХ, Српска функционише, њен парламент је донио мноштво закона и аката, али проблем представља и криза, односно застој у Федерацији БиХ /ФБиХ/, гдје се не одржавају сједнице парламента.

"Криза у ФБиХ, у којој је нарушен принцип равноправности народа, гдје је базно питање неспоразума између Бошњака и Хрвата, или конкретније између СДА и ХДЗ-а, а све то се негативно одражава на Савјет министара", рекао је Ђокић.

Он је нагласио да је некоректно то што је Српска уцјењивана АНП-ом, јер тај документ нема везе са формирањем Савјета министара.

Ђокић је рекао да се Република Српска у својој политици везала за оно што је политика Србије и да нико не треба да очекује да буде другачије, јер то није могуће.

Ђокић је рекао и да нису тачни наводи из појединих медија да лидер СНСД-а Милорад Додик тражи од предсједника Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића да га смијени, али да га "Дачић не да", наводећи да између њега и Додика нема дисонантних тонова.

"То је немогуће. Додик то никада не би учинио, нити има разлога да то учини. Ми имамо партнерство, не само политичко, већ и вјеру један у другога, или једни у друге. Желимо јако партнерство", истиче Ђокић.

Када је ријеч о односима ДНС-а и СП-а, Ђокић наводи да социјалисти немају ниједно отворено питање са ДНС-ом, те имају потпуно разумијевање, изразивши наду да ће и СНСД и ДНС уредити међусобне односе.

"У комуникацији сам са предсједником ДНС-а Марком Павићем, која је неопходна да бисмо политички могли дјеловати. Уважавам Павића, а исто тако знам да никада није било другачије ни са његове стране према мени", рекао је Ђокић.