ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости24/10/2019

"ГУГЛ" ОСТВАРИО УСПЈЕХ У УПОТРЕБИ КВАНТНОГ РАЧУНАРА

 

САН ФРАНЦИСКО, 24. ОКТОБРА /СРНА-Ројтерс/ - Амерички софтверски гигант "Гугл" саопштио је да су његови истраживачи остварили успјех у компјутерском истраживању употребом квантног рачунара за рјешавање компликованог проблема, за шта би данашњем најснажнијем суперкомпјутеру требало више хиљада година.

 

Истраживачи "Гугла" изразили су очекивање да ће квантни рачунари у наредним годинама донијети напредак у секторима попут вјештачке интелигенције, науци о материјалима и хемији.

"Гугл" покушава да престигне конкурентне компаније попут "Ај-Би-Ема" и "Мајкрософта" да комерцијализује технологију и да је прода у склопу свог пословања са "клаудима" /виртуелни простор за складиштење података/.

"Надамо се да ће људи почети да користе ову технологију и да ће тражити стабилност и интерфејс `клауда`", рекао је шеф одјељења "Гугла" задуженог за квантну технологију Џон Мартинис.

"Ај-Би-Ем" наводи да суперкомпјутер са другачијом поставком може да ријеши исти проблем за мање од три дана, а произвођач чипова "Интел" сматра да је практична употреба квантне технологије годинама далеко.

"Гугл" је стао у одбрану свог става али не оспорава ставове својих конкурената.

Произведено је само неколико чипова са 54 квибита који је далеко снажнији од стандардног 64-битног чипа у бројним данашњим рачунарима. Међутим, да би ова технологија била корисна обичним корисницима, потребно је произвести чипове са ише хиљад квибитова.

Мартинис истиче да "Гугл" види смјер ка производњи рачунара са 1.000 квибитова и изразио је увјерење да имају поуздан процес за производњу новог чипа под називом "сикамор".