ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана31/10/2019

УСВОЈЕН НАЦРT ИЗМЈЕНА ЗАКОНА О ДЈЕЧИЈОЈ ЗАШТИТИ

 

БАЊАЛУКА, 31. ОКTОБРА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити према којем ће послодавцима и корисницима права на рефундацију у идућој години накнада плате бити рефундирана након исплате раднику, и то 100 одсто бруто.

 

Овим законом мијења се услов за остваривање права на матерински додатак за све незапослене породиље без обзира на ранији радни статус.

На данашњој сједници усвојен је и Нацрт закона о лијечењу неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње којим се обезбјеђује сигурна и квалитетна заштита права брачних, односно ванбрачних супружника, али и бољи и олакшан процес њиховог лијечења, што би могло резултовати повећањем броја и процента успјешности обављених поступака.

Овим актом се уређује лијечење неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, право на поступак лијечења неплодности тим поступцима, донирање репродуктивних ткива и/или ћелија и ембриона, забране у обављању лијечења неплодности поступцима биомедицински потпомогнуте оплодње, заштита личних података.

Законом се уређује и листа чекања и Републички регистар, промоција донирања репродуктивних ткива и/или ћелија и ембриона и научноистраживачки рад.

Народна скупштина је усвојила и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, чији је циљ даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Посланици су усвојили Стратегију инфраструктуре квалитета производа и услуга у Републици Српској за период 2019-2023. године којом се штите ентитетске надлежности у пословном окружењу, као и заступање ставова надлежних институција Српске приликом израде програма усклађивања законодавства у БиХ са законодавством ЕУ.

Народна скупштина је усвојила и Стратегију за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Републици Српској /2019-2029/ с циљем да становници имају могућност потпуног остваривања ове врсте здравља и благостања, те да се њихова сексуална и репродуктивна права поштују, штите и остварују.

Усвојени су Стратегија за унапређење и развој волонтирања у Српској за период од 2019. до 2029. године, чији је циљ подршка одрживости, унапређењу и развоју волонтирања, као и Нацрт стратегије развоја менталног здравља у Српској за период 2019-2029. године, те Нацрт стратегије за унапређење и заштиту права припадника националних мањина у Републици Српској за период 2020-2024. године.

Посланици су усвојили Консолидовани извјештај о извршењу Буџета Републике Српске за првих шест мјесеци ове године према којем укупни консолидовани приходи и примици износе 1,933 милијарди КМ, а укупни консолидовани расходи и издаци 1,842 милијарди КМ.

У складу с тим подацима, разлика укупних прихода и примитака и расхода и издатака је 91,5 милиона КМ.

Усвојен је и Извјештај о анализи и плану активности о питању тражења несталих, истраживању и процесуирању ратних злочина у коме се, између осталог, наводи да су у базу Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих унесена 89.273 документа за 34.930 Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

Посланици су к знању примили извјештаје Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеним финансијским ревизијама појединих институција и јавних установа за прошлу годину у којима је мишљење са резервом дато Министарству трговине и туризма, Фонду здравственог осигурања, Јавној установи "Воде Српске" и Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, а негативно Јавној установи Студентски центар "Никола Tесла" Бањалука.

К знању је примљен Годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину у коме се, између осталог, наводи да је у Tужилаштву БиХ од 2015. до 2018. године подигнута 41 оптужница против 126 лица у предметима у којима су жртве српске националности.

Након гласања о апсолвираним тачкама дневног реда, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је седму редовну сједницу.