ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/11/2019

АКО СРПСКА ЛИСТА НЕ ПОДРЖИ КУРТИЈА, САМ ЋЕ НАЋИ ЛОЈАЛНЕ СРБЕ

 

Срнин извор, близак мандатару Аљбину Куртију, тврди да нова власт предвиђа "успостављање пуне функционалности институција система на сјеверу Косова или потпуно гашење српских институција, изузев школа и здравствених установа".

 

Приредио: Неђељко ЗЕЈАК

ПРИШTИНА, 5. НОВЕМБРА /СРНА/ - Водеће партије косовских Албанаца - покрет "Самоопредјељење" и Демократски савез Косова - постигле су начелан договор да Српској листи, условно, понуде двије министарске позиције, открива за Срну близак сарадник Аљбина Куртија, мандатара нове привремене владе самопроглашеног Косова.

"Уз посредовање Метјуа Палмера, помоћника државног секретара САД, постигнут је начелан договор да се Српској листи понуде позиције Министра за заједнице и повратак и Министра пољопривреде", тврди Срнин извор.

Услов је да посланици Српске листе подрже програм који ће на конститутивној сједници, која би према договору требало да буде одржана најкасније за 15 дана, изнијети Аљбин Курти.

Уколико Српска листа не гласа за програм који ће изнијети Курти, број министарских позиција биће сведен на 12, од којих ће само једно припасти "за сада још непознатом представнику Срба".

Српска листа ће, по аутоматизму, прећи у опозицију, тврди Срнин саговорник, наводећи да је званични Београд упознат о том ставу.

Програм нове владе засниваће се на десетак основних смјерница које се односе на обрачун са криминалом и корупцијом и преиспитивањем имовинске карте досадашњих косовских функционера, првенствено Хашима Tачија, Азема Суље, Рамуша Харадинаја, Агима Чекуа, Самија Луштакуа, браће Рамуша и Даута Харадинаја...

Предвиђено је "успостављање пуне функционалности институција система на сјеверу Косова или потпуно гашење српских институција, изузев школа и здравствених установа".

Срнин извор наводи да програм будуће власти самопроглашеног Косова обухвата и затварање административне линије /границе/ са централном Србијом распоређивањем довољног броја припадника Косовске полицијске службе и припадника Косовских безбједносних снага уз административну линију.

Превиђено је и увођење реципрочних мјера према Србији или, како извор наглашава, на свако евентуално повлачење признања од неке од држава под притиском Београда или Москве услиједиће мјере које ће се односити искључиво на званичнике Београда и Српске листе.

Биће подизане и оптужнице за угрожавање територијалног интегритета и суверенитета и подривање уставног уређења Косова.

Нова власт ће преиспитати бриселске споразуме, неке одредбе ће бити анулиране попут Споразума о верификацији диплома и слободи кретања, а биће одузето и право предсједнику самопроглашеног Косова да води дијалог са Беогардом и враћен дијалог у надлежност владе Косова и њене посебне комисије.

Извор Срне тврди да је Курти постигао начелан договор са Едијем Рамом, премијером Албаније, да успоставе потпуну слободу кретања из "једне у другу земљу".

Тако ће Албанци с Косова, уколико пропадне визна либерализација, моћи да добију документа Албаније како би имали могућност слободног уласка у земље ЕУ.

Уколико Српска листа жели да уђе у владу Косова мораће да се сагласи да најмање шест од њених десет посланика, заједно са осталих десет мањинских посланика, подржи Куртијев програм рада.

У супротном, Курти ће функцију министра за заједнице и повратак препустити неком себи лојалном Србину, наводи Срнин извор.

Курти је, како тврди саговорник, обавио консултације са судијама Уставног суда у Приштини од којих очекује потврду да, уколико Српска листа одбије да подржи његов план рада - сам изабере министра из српске заједнице.

Подршку је, како тврди овај извор, Курти добио и од Метјуа Палмера, који му је дао гаранције да ће се дијалог водити искључиво уз поштовање територијалног интегритета и цјеловитости Косова, што подразумијева да "нема приче о могућем одвајању сјевера Косова".

Из Српске листе тврде да неће подржати Куртијев став да је "прича о територијалном интегритету Косова готова ствар" као и да никада неће ући у владу која заговара уједињење Косова и Албаније.