ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана06/11/2019

ЦВИЈАНОВИЋЕВА НА СВЕЧАНОЈ АКАДЕМИЈИ ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА УСТАВНОГ СУДА

 

БАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић присуствоваће данас свечаној академији поводом 25 година рада Уставног суда Републике Српске.

 

Свечана академија биће одржана у 11.00 часова у просторијама Академије наука и умјетности Републике Српске, најављено је из Бироа предсједника Српске за односе са јавношћу.

Свечаној академији присуствоваће и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман, који је на позицији предсједника од 2012. године, оцијенио је јуче да је ова институција од оснивања на висини задатка.

"Радом и постојањем дајемо Српској сувереност у оквиру БиХ. На 20. годину рада констатовали смо да је сваке године све мање повреда начела законитости од институција које доносе законе и друга правна акта", нагласио је он.

Према Селмановим ријечима, ситуација је у протеклих пет година још поправљена, видљив је огроман напредак и у функционисању суда, донесене одлуке су у потпуности поштоване, а има и све мање предмета у којима се утврђује повреда начела уставности и законитости.