ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана06/11/2019

ПОТВРДА ДА СРПСКА ФУНКЦИОНИШЕ У СКЛАДУ СА ПРАВНИМ ВРИЈЕДНОСТИМА

 

БАЊАЛУКА, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да велики јубилеј - 25 година Уставног суда Српске, потврђује да Република Српска још од 1994. године функционише у складу са највишим правним вриједностима.

 

"Оне се огледају у уставности и законитости а њихова потпуна заштита је услов за изградњу правне државе и обезбјеђење владавине права – што је и основна надлежност Уставног суда. Ова највиша правна начела прихваћена су од цивилизованих народа и представљају и правну светињу и велику правну одговорност", истакао је Чубриловић на свечаности поводом обиљежавања 25 година постојања Уставног суда Српске.

Он је нагласио да су у свим правним порецима уставност и законитост уздигнуте на ниво врховног принципа који је садржан у уставима свих модерних земаља свијета, те да је ту праксу слиједила и Република Српска, па тако Уставни суд, у складу са чланом 115 Устава, "прати појаве од интереса за остваривање уставности и законитости", те "предузима друге мјере ради њиховог обезбјеђења и заштите слобода и права грађана, организација и заједница".

"Ово је једна од најважнијих функција коју може имати нека од институција, а овај часни Суд је крајње професионално, стручно и одговорно испуњава од настанка и почетка рада. Посебно морамо нагласити да Уставном суду припадају изузетне заслуге за изградњу и заштиту државотворности Републике Српске", истакао је предсједник парламента Српске.

Он је истакао да ова врховна институција судске власти сарађује са Народном скупштином као највишом институцијом уставотворне и законодавне власти и већ четврт вијека стара се о заштити изворних надлежности Републике Српске и Устава Републике Српске.

"Уставни суд води рачуна о томе да институције власти раде у складу са одредбама Устава, обезбјеђујући заштиту основних људских права и слобода. То потврђује да је Уставни суд испунио свој главни циљ, омогућивши, заједно са Народном скупштином, заштиту и развој правног поретка Републике Српске. Тако можемо рећи да је Народна скупштина темељ и главни стваралац, а Уставни суд старатељ и заштитник правног поретка Републике Српске", нагласио је Чубриловић.

Старајући се о системској сагласности правних норми, додао је он, Уставни суд на првом мјесту штити Устав Републике Српске.

"Уставни суд, поред тога, штити и Народну скупштину, као највишу институцију законодавне власти, али и Владу, као извршну власт. Још је важније то што Уставни суд штити права наших грађана и осигурава једнакост свих људи пред правом и државом. Управо ова заштита права и уставна гаранција једнакости јесу услови за развој демократије, а то је један од главних циљева којем тежи Република Српска", рекао је Чубриловић.

Он је навео да однос Народне скупштине и Уставног суда карактерише изузетна сарадња која се темељи на професионалности и посвећености.

"У редовној пракси познат је положај парламента у постуку за оцјењивање уставности, који је утврђен Уставом и Пословником о раду Народне скупштине, што је регулисано члановима 302 и 303 Пословника. Убијеђен сам да ће овај успјешан заједнички рад бити настављен како би се очувао и унаприједио правни поредак Републике Српске и заштитио Устав на којем се он темељи", нагласио је Чубриловић.

Он је реркао да искрено вјерује да ће Уставни суд наставити са одговорним и дјелотворним радом, пожељевши предсједнику и судијама Уставног суда Српске срећну јубиларну годишњицу и све најбоље у личном и професионалном животу и раду.