ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/11/2019

ДОДЈЕЛОМ 75 СTИПЕНДИЈА ЗАВРШЕНЕ "ШАНTИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ"

 

МОСTАР, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Јубиларне 100. Шантићеве вечери поезије затворене су у Мостару додјелом 75 "Просвјетиних" стипендија "Владимир Ћоровић" за основце, средњошколце и студенте, као и озваничењем почетка рада "Просвјетине школе српског језика, историје и културе".

 

Предсједник Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије Сања Бјелица Шаговновић рекла је Срни синоћ на затварању манифестације да је Организациони одбор презадовољан како је манифестација протекла и какве је одјеке и реакције имала не само у БиХ, већ и у региону.

Она је навела да је од 6. октобра до 6. новембра одржано петнаест програма и то у сваком дијелу Мостара, а по једно вече и у Невесињу и Бањалуци.

"Мислим да су Српско просвјетно и културно друштво /СПКД/ `Просвјета` и Српско пјевачко и културно-умјетничко друштво `Гусле` на достојанствен начин обиљежили овај велики јубилеј и вратили српску културу у Мостару на мјесто које заслужује", рекла је Шаговновићева.

Она је истакла да се Шантићевим вечерима поезије на достојанствен начин прослављала лик и дјело великог пјесника, али да је ова манифестација постала и мјесто сусрета.

"Послали смо позитивне поруке из Мостара сарадњом с пријатељским друштвима и институцијама. Морам подсјетити како смо дио програма организовали с другим институцијама културе попут представе коју смо радили са три театарске куће из Мостара и Бањалуке, затим изложбе које смо организовали с Хрватским домом херцег Стјепана Косача, Центром за културу и слично", истиче Шаговновићева.

Она подсјећа да су једно вече програм приредили гимназијалци Мостара и ученици Колеџа уједињеног свијета, те да су склопљена пријатељства међу умјетницима, међу институцијама.

Предсједник Организационог одбора 100. Шантићевих вечери поезије рекла је да је кроз ову манифестацију прошло на десетине умјетника из више градова БиХ и региона, те на стотине посјетилаца.

Шаговновићева је истакла да су новац за стипендије прикупили Мостарци и Херцеговци расути широм свијета који су жељели помоћи надарену дјецу Херцеговине.

Према њеним ријечима, "`Просвјетина` школа српског језика, историје и културе", која је отворена завршне вечери, уствари је допунска настава коју СПКД "Просвјета" организује за дјецу која у Херцеговачко-неретванском кантону не могу похађати наставу на матерњем језику.

У току синоћњег програма који су припремили ученици "`Просвјетине` школе", координатор за ову школу свештеник Душко Којић представио је циљеве и систем рада, као и наставно особље.

Свештеник Радивоје Круљ, који је један од најзаслужнијих за програм стипендирања, стипендистима је поручио да остану истрајни у стицању нових знања, образовању и усавршавању, јер је знање и образовање једини начин да народи, посебно тамо гдје су у мањини, остану и опстану.

Tоком трајања манифестације одржано је више пјесничких вечери, представљања књига, изложби, приређена представа о Шантићу под називом "Што те нема", те издата монографија "100 Шантићевих вечери".

Манифестација је одржана под генералним покровитељством српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.