ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура07/11/2019

"ПРВИ КАДАР" У ЗВОРНИКУ И ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ОД 11. ДО 16. НОВЕМБРА

 

ЗВОРНИК, 7. НОВЕМБРА /СРНА/ - Премијерним приказивањем филма "Пијавице", у присуству продуцента и глумца Лазара Ристовског и редитеља Драгана Маринковића, у Зворнику ће 11. новембра почети 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар", најавила је данас умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић.

 

Митрић-Штифанић је на конференцији за новинаре у Зворнику рекла да ће овај фестивал у зворничком Дому омладине трајати до 13. новембра, а наставити одржавање у Источном Сарајеву до 16. овог мјесеца.

Подсјећајући да је од прошле године град Зворник, осим Источног Сарајева, био домаћин овог фестивала, Митрић-Штифанић је изразила задовољство што се и на овај начин пружа подршка развоју културе у Зворнику и шире.

Она је истакла да ће у прва три фестивалска дана Зворник бити домаћин великом броју гостију из региона, а грађани ће имати прилику да погледају разна филмска остварења и премијерна приказивања неких филмова у Републици Српској.

Митрић-Штифанић је захвалила градоначелнику Зорану Стевановићу, његовим сарадницима и руководству Дома омладине што је Фестивал добио подршку града Зворника да се заједнички ради на важној мисији филма, а то је на децентрализацији културе и филмске умјетности.

"Оно што већ 13 година овај фестивал издваја од осталих у Републици Српској јесте мисија филма, едукација филмске публике, младих стваралаца, али и богат такмичарски и пратећи програм фестивала", рекла је она.

Митрић-Штифанић је истакла да је ове године на Фестивалу у фокусу човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана.

"Овогодишњи програм Фестивала је богат у свим сегментима, како у такмичарском и пратећом програму, тако и у едукативним програмима. Биће приказана 33 филма из 16 земаља у пет такмичарских фестивалских селекција", рекла је Митрић-Штифанић.

Она је појаснила да ће се пет такмичарских фестивалских селекција одвијати у секцијама - "У фокусу" - Међународна селекција документарних филмова, "Екс ЈУ у фокусу" - Регионална селекција документарних филмова са екс ЈУ простора, затим "Кратке приче" - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, "Кључ за филм" - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и "Нови погледи" - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

Према њеним ријечима, од филмова који ће бити приказани, два су номинована за награду Оскар у категорији дугометражни документарни филм, а код кратких документарних филмова један је сврстан међу 10 најбољих у цијелом свијету.

Митрић-Штифанић је рекла да ће у пратећем програму фестивала, осим филма "Пијавице", публика у Зворнику имати прилику да премијерно види и култни домаћи филм "Ајвар" редитеља Ане Марије Роси.

"Осим ових пројекција, интересантан је и програм 'Вече лауреата'. Овогододишњи лауреат је Југословенска кинотека и поводом 70 година од оснивања ове установе Фестивал је донео одлуку да се главна фестивалска награда, признање `Лик кнеза Павла`, додијели Кинотеци", рекла је Митрић-Штифанић.

Умјетнички директор и селектор Фестивала рекла је да ће се филмови такмичити за награде "Печат кнеза Павла" у свим категоријама, "Филмска клапа" у студентским категоријама, те за главну фестивалску награду - Гран при "Стећак кнеза Павла".

Митрић-Штифанић је подсјетила да је прошле године у договору са Градском управом Зворник донијете одлука да се уведе још једна награда, и то за најбољу режију, која носи назив "Капија Зворника".

Поводом предстојећег Фестивала, на конференције за новинаре говорили су и начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Зворник Дарко Стефановић и директор зворничког Дома омладине Ђорђе Деурић.

Фестивалски жири ће радити у саставу: предсједник жирија Драган Елчић, редитељ /декан Академије уметности Београд/, Срђан Савић, филмски критичар /директор Филмских сусрета Ниш/ и Бранко Лазић, редитељ /уредник документарног програма Радио-телевизије Републике Српске/.

Фестивал ће бити затворен 16. новембра у Источном Сарајеву свечаном додјелом награда и премијерним приказивањем играног филма "Пијавице".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске. Манифестацију су подржали:град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.