ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура08/11/2019

ИЗЛОЖБА ИСТАКНУТИХ ЊЕМАЧКИХ ФОТОГРАФА О ПАДУ БЕРЛИНСКОГ ЗИДА

 

НОВИ САД, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Изложба истакнутих њемачких фотографа о животу у некадашњој Њемачкој Демократској Републици /НДР/ и паду Берлинског зида коју је приредила њемачка Амбасада поводом 30 година од рушења Берлинског зида, отворена је у Новом Саду.

 

Поставку чине 33 дјела истакнутих њемачких фотографа Харалда Хаусвалда и Мориса Вајса, који су забиљежили сцене из свакодневице Источне Њемачке осамдесетих година прошлог вијека и тренутке пада Берлинског зида 9. новембра 1989. године.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић упитао је синоћ на отварања да ли су њемачки и српски народ знали да извуку поуке из тог догађаја који је обиљежио 20. вијек.

"Вечерас када будемо гледали призоре и лица оних који су учествовали у рушењу Зида, истовремено и оних који су нам указивали на нову архитектуру Европе, на њене принципе солидарности, заједништва, међусобног интегрисања, запитаћемо се какава су наша искуства и да ли смо извукли поуке из наших грешака, и куда стремимо у годинама које су пред нама", рекао је он.

Мирић је оцијенио да и њемачи и српски народ морају стремити највишим циљевима и развијенијим, успјешнијим и богатијим државама.

"Само на тај начин моћи да одговоримо на питања која су се пред нас постављена после рушења Берлинског зида", рекао је Мировић.

Изложбу је отворио амбасадор Њемачке Томас Шиб који је указао на разлике у сјећању на пад Зида између српског и њемачког народа.

"У њемачком и српском народу постоје разлике у култури сјећања на тај период. Ова изложба је прилика да се нове генерације кроз лица учесника пада Берлинског зида упознају о том периоду историје", рекао је Шиб.

Њемачки амбасадор изразио је задовољство што ће публика у Србији видјети јединствену изложбу о паду Берлинског зида, догађаја који је поново ујединио Источну и Западну Њемачку икоји је симбол краја Хладног рата.

Изложба "Раније је све било другачије. Сцене из свакодневног живота у НДР-у и за време великих друштвених промена постављена у је новосадској Културној станици "Свилара" и биће отворена до 22. новембра.