ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет08/11/2019

БЛУМБЕРГ: САМО ЈА ИМАМ ШАНСУ ПРОТИВ ТРАМПА

 

ЊУЈОРК, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Амерички медији наводе да би некадашњи вишегодишњи градоначелник Њујорка и медијски могул Мајкл Блумберг могао да се кандидује за предсједничког кандидаат Демократске странке, пошто сматра да други кандидати немају шанси против Доналда Трампа.

 

Блумберг, милијардер и филантроп, који је три мандата обављао дужност градоначелника Њујорка, озбиљно размишља о уласку у трку за демократску предсједничку номинацију само три мјесеца прије првих страначких избора.

Између досадашњих 17 кандидата демократа издвојило се неколико са највећим шансама за освајање номинације – сенатори Елизабет Ворен, Берни Сандерс, који представљају лијево крило странке, те бивши потпредсједник САД Џо Бајден.

Ако се Мајкл кандидује, он би демократама понудио нови избор заснован на јединственом рекорду у вођењу највећег америчког града, изградњи пословне каријере од нуле и преузимању неких од најтежих америчких изазова, наводе особе блиске Блумбергу.

Како преносе свјетске агенције, Блумберг критикује намјеру Елизабет Ворен да уведе порез за супербогаташе како би се могли финансирати програми у распону од универзалне здравствене заштите до бесплатне школарине на факултетима.

Либерално крило Демократске странке САД забринуто је због превеликог утицаја корпоративног новца у политици и неједнакости прихода.

Елизабет Ворен је на вијест о Блумберговој намјери одговорила твитом у којем га усмјерава на линк који показује колико ће и сам морати да плати пореза на богатство.

Блумберг, кога "Форбс" сврстава на осмо мјесто листе најбогатијих Американаца и процјењује да му имовина вриједи 53,4 милијарде долара, могао би у великој мјери сам да финансира своју кампању.

Медији наводе да је Блумберг само један од седамдесетогодишњака који желе у Бијелу кућу.

Берни Сандерс има 78 година, Блумберг 77, Бајден 76 година, Воренова 70, а садашњи предсједник Трамп 73 године.

Страначки избори за предсједничку номинацију у Демократској партији почињу 3. фебруара у Ајови.